Drakonska kazna: Blokirali uvoz jeftinijeg piva

Protiv proizvođača piva Anhojzer-Buš InBeva pokrenuta je istraga kako bi utvrdili da li je nezakonito blokirao jeftiniji uvoz svog piva na belgijsko tržište.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

15:53

Drakonska kazna: Blokirali uvoz jeftinijeg piva
Foto: Thinkstock

Evropski regulatori za zaštitu tržišne utakmice pokrenuli su istragu protiv ovog proizvođača, objavila je Evropska komisija.

"AB InBev možda namerno primenjuje strategiju ograničavanja takozvane 'paralelne trgovine' svog piva iz manje skupih zemalja, kao što su Holandija i Francuska, na skuplje belgijsko tržište", saopštila je Komisija, a prenosi agencija AP.

"Snažna pozicija AB InBeva na belgijskom tržištu piva nije problem'', rekla je evropska komesarka za zaštitu tržišne konkurentnosti Margaret Vestager, najavljujući istragu.

Međutim, kako je navela, "sprečavanje jeftinijeg uvoza svog piva iz susednih zemalja bilo bi i protiv interesa potrošača i protivno pravilima tržišne utakmice".

Istraga će biti fokusirana na promene u ambalaži limenki piva ili flaša, koje otežavaju prodaju u drugim zemljama, kao i na ograničenje pristupa popustima za trgovce koji nisu iz Belgije kako bi se oni odvratili da uvoze jeftinije pivo u Belgiju.

Ako se utvrdi da je prekršila evropska pravila o zaštiti tržišne utakmice, ovaj svetski pivarski gigant bi mogao da bude novčano kažnjen iznosom od 10 odsto svojih globalnih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: