Prihodi Nemaca manji, ali i dalje vrlo visoki

Poverenje potrošača u Nemačkoj je ponovo u porastu u maju. Domaćinstva smatraju da najveća evropska privreda ostaje na putu umerenog rasta u narednim mesecima.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2016.

11:04

Prihodi Nemaca manji, ali i dalje vrlo visoki
Foto: Thinkstock

"Potrošači polaze od pretpostavke da će nemačka ekonomija nastaviti umereni uzlazni trend u predstojećim mesecima", navodi se u istraživanju agencije za tržišna istraživanja GfK, prenosi agencija Frans pres.

Ekonomska očekivanja su blago porasla ovog meseca, a povećala se i spremnost potrošača za kupovine, sa ionako već vrlo visokog nivoa.

Samo su očekivanja u pogledu prihoda neznatno smanjena, ali su i dalje vrlo visoka, navodi se u saopštenju.

Suprotno od potrosača, poverenje investitora u Nemačkoj u maju neočekivano palo, jer je neizvesnost u vezi sa potencijalnim izlasko Britanije iz Evropske unije bacila senku na ekonomske podatke, koji su inače bolji od očekivanih, pokazalo je objavljeno istraživanje instuta WEF.

Što se tiče juna, GfK-ov vodeći indeks poverenja domaćinstava predviđa rast na 9,8 bodova sa 9,7 poena iz maja.

"Potrošačka klima nastavlja uzlazni trend, mada sporijim tempom", napisao je GfK u saopštenju, dodajući da će "lična potrošnja ostati važan stub ekonomije narednih meseci".

Iz GfK-a su poručili da ostaju pri prognozi o rastu lične potrošnje Nemaca za oko dva odsto u 2016. godini, posle povećanja od 1,9 procenata u prošloj godini.

Ipak, uprkos "odličnim uslovima za domaću tražnju, na koje upućuju pokazatelji o tržištu rada, platama i inflaciji, ne treba potceniti brojne faktore koji se ne mogu tačno predvideti", upozorio je GfK, ukazujući na predstojeći britanski referendum o članstvu u Evropskoj uniji u junu.

"Ukoliko bi došlo do Bregzita, to bi moglo da unervozi nemačke potrošače i da se odrazi na tržišni sentiment", predočava se u izveštaju.

Pored toga, na pogoršanje tržišnog raspoloženja mogli bi da utiču i razgovori o grčkoj dužničkoj krizi, dodaje GfK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: