Skandal nad skandalima: Nisan varao i više od VW

Vlasti u Južnoj Koreji su saopštile da će Nisan biti kažnjen zbog varanja vrednostima izduvnih gasova u svojim popularnim dizel sportskim vozilima.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2016.

13:00

Skandal nad skandalima: Nisan varao i više od VW
Foto: Getty images

Japanski Nisan je još jedan u nizu proizvođača automobila koji su varali na testovima o emisiji štetnih izduvnih gasova iz svojih vozila.

Zvanični Seul je najavio i da će naložiti povlačenje na stotinu Nisanovih modela "kaškai", kod kojih je testiranjima utvrđeno prisustvo softvera za manipulacije podacima o emisiji štetnih gasova, prenosi agencija Frans pres.

"Kazna za Nisan bi mogla iznositi 330 miliona vona (280.000 dolara). Našom istragom je utvrđeno da je Nisan nezakonito manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova", saopštilo je južnokorejsko ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Testiranja su pokazala da se u modelu "kaškai" isključivao uređaj za smanjenje emisije štetnih gasa u uslovima kada temperatura vozila dostigne 35 stepeni Celzijusovih kako bi se sprečilo njegovo pregrevanje, dok su druga vozila čekala na dostizanje temperature od 50 stepeni Celzijusovih.

Južnokorejsko ministarstvo je, takođe, saopštilo da sa prekidom rada uređaja za smanjenje emisije štetnih gasova u modelu "kaškai", emisija štetnih gasova dostiže isti ili čak veći nivo nego kod Folksvagenovih vozila opremljenih softverom za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

"Nisan je dobio rok od deset dana da dostavi svoje mišljenje o ovom pitanju pre nego Seul zvanično primeni kaznene mere", navodi se u saopštenju ministarstva.

Svet je prvo šokirao Folksvagen, a pre samo nekoliko dana i kompanija Micubiši motors za koju postoji sumnja da je varala i lažirala potrošnju goriva kod svih modela prodanih u Japanu.

Nakon skandala sa kojim se suočio Micubiši, japanski proizvođač automobila Nisan postao je njegov najveći akcionar, kupuivši 34 odsto japanske kompanije Micubiši motors za 1,9 milijardi evra, prema objavljenim dokumentima.

Nemački Špigl je objavio da i Opel klizi ka aferi sa manipulisanjem, jer njegov model Astra ima softver koji isključuje kontrolu emisije gasova u mnogim situacijama tokom vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

15 h

Podeli: