Gasprom pokazao: Zašto vam treba Severni tok VIDEO

Rusija poručuje da će potrebe EU za prirodnim gasom samo rasti, za šta je rešenje gradnja Severnog toka 2, koji je suočen sa pokušajima blokade.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.02.2016.

14:25

Gasprom pokazao: Zašto vam treba Severni tok VIDEO
(Foto: Thinkstock.com)

Ipak, najnoviji zaključak koji se bazira na belešci Evropske komisije, mogao bi da ugrozi sve dosadašnje pokušaje blokiranja ovog projekta.

Naime, pravna služba Evropske komisije nedavno je saopštila da propisi Evropske unije o energetskom tržištu ne važe za pomorski deo gasovoda Severni tok 2 ,koji bi trebalo da poveže Rusiju sa Nemačkom preko Baltičkog mora.

Ovaj zaključak je, kako ocenjuju stručnjaci, ozbiljan udarac za stavove političkih protivnika Severnog toka 2 u Vašingtonu, kao i za niz evropskih prestonica koje tvrde da će plan Moskve o proširenju gasovoda do Nemačke naštetiti ukrajinskim interesima.

Podsetimo, prema računici Kijeva, Severni tok 2 lišiće Ukrajinu godišnjih prihoda od više od dve milijarde dolara od tranzita ruskog gasa.

Da je gradnja ovog gasovoda i te kako važna govorio je nedavno i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"To je komercijalni ugovor baziran na prognozama stručnjaka o potrošnji gasa u Evropi. Uvereni smo da će njegova realizacija pomoći u obezbeđivanju stabilnih isporuka gasa evropskom tržištu i da će poboljšati energetsku bezbednost na zajedničkom kontinentu", rekao je Lavrov.

U septembru prošle godine, u Vladivostoku, akcionari u zajedničkoj kompaniji potpisali su ugovor o izgradnji dva nova kraka gasovoda Severni tok, ukupnog godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa.

A projekat bi svakako bio najznačajni upravo za ruski naftni gigant Gasprom, koji je pokušao kroz video da objasni sav značaj ovog projekta. Pogledajte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: