Prave od nas budale, kakav Severni tok?

Premijeri Ukrajine Arsenij Jacenjuk i Slovačke Robert Fico osudili su dogovor o proširenju ruskog gasovoda Severni tok na dnu Balitčkog mora.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2015.

16:15

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Evropske partnere koji su sa ruskim Gaspromom potpisali sporazum Fico je optužio da su izdali i Ukrajince i Slovake.

"Prave od nas budale. Nije moguće nekoliko meseci pričati o potrebi stabilizacije Ukrajine a onda dogovoriti rešenje koja ne samo Ukrajinu već i Slovačku stavlja u nezavidan položaj", kazao je nakon susreta sa Jacenjukom slovački premijer Fico.

Slovački premijer naglasio je da taj ruski gasovod koji zaobilazi Ukrajinu i Slovačku nije samo poslovni već i politički projekt.

"Izdali su drugu članicu Evropske unije. Rade potpuno suprotno političkim razgovorima koje smo vodili sa Ukrajinom u Evropskom savetu", rekao je Fico.

Ukrajinski premijer izjavio je da će njegova zemlja u snabdevanju gasom maksimalno koristiti obrnuti smer isporuka sa Zapada u Ukrajinu preko Slovačke.

"To je antiukrajinski i antievropski projekt. Namera da se proširi Severni tok predstavlja stvaranje monopola na trase isporuka gasa u EU", kazao je Jacenjuk i dodao da će to Evropljanima doneti poskupljenja gasa.

Fico se danas u razgovoru sa Jacenjukom založio za to da EU ubrza uvođenje režima bez viza za građane Ukrajine.

"Ljudima iz Ukrajine postavljamo milion prepreka a nekim drugima otvaramo naručje i dolaze ovamo stotine hiljada ljudi", rekao je Fico.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: