Svet

Ponedeljak, 25.05.2015.

17:38

Kina ima plan: Više će se trošiti

Kina će od 1. juna prepoloviti carine na uvoz garderobe, kozmetike i drugih proizvoda u okviru nove taktike podsticanja domaće potrošnje i privrednog rasta.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Peking je pokrenuo maratonske napore u pokušaju da smanji zavisnost od trgovine i investicija kao podstrekača privrednog rasta i da podstakne domaću potrošnju, prenosi agencija AP.

Snižene carine stupiće na snagu 1. juna u cilju razumnog jačanja uvoza. Jačanje domaće tražnje važan je faktor privrednog rasta i strukturnog prilagođavanja, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo finansija.

Sniženje carina odnosi se na uvoz garderobe, obuće, prozivoda za negu kože, hrane i opreme za bebe i kuhinjskog pribora.

Rast maloprodaje u Kini usporio je u aprilu na 10 sa 10,2 odsto iz marta, podbacivši u odnosu na očekivanja da će porasti na 10,4 odsto. Uvoz je istovremeno pao 16,2 odsto na godišnjem nivou, ukazujući na slabljenje domaće tražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: