Erbas se buni: Britanci, ne idite

Evropska avio/kompanija Erbas založila se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU).

Svet

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.05.2015.

20:00

Default images
Foto: Beta/AP

Iz kompanije upozoravaju da će preispitati investicije te zemlje u kompaniji u slučaju da izađe iz EU.

"Verujemo da je od vitalnog značaja za preduzeće kao što je Erbas da zauzme svoj stav prema ostanku Britanije u EU", izjavio je predsednik britanskog ureda Erbasa Pol Han.

Prema njegovim rečima, ukoliko zemlja izađe iz EU, Erbas će morati da preispita britanski finansijski angažman u avio-kompaniji.

Erbas, sa sedištem u francuskom gradu Tuluzu, nastao je 1970. godine; zajedničkom saradnjom Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Španije. U Britaniji ima 17.000 zaposlenih u toj kompaniji, koja posluje u oblasti civilnog vazduhoplovstva, odbrane i proizvodnji helikoptera.

"Bili bi ogromni dugoročni ekonomski rizici od potencijalnog izlaska te zemlje iz EU", uporozio je Han, koji je pohvalio želju britanskog premijera Dejvida Kamerona da podstakne reforme u Uniji.

Kameron je pre parlamentarnih izbora, održanih 7. maja, obećao da će organizovati referendum o eventualnom izlasku Velike Britanije iz EU do kraja 2017. godine ukoliko pobedi na izborima.

Britanski premijer, koji se zalaže za ostanak zemlje u EU, o tome će sutra razgovarati na evropskom samitu u Rigi.

Britanska rasprava sa EU je uzbunila neke firme, a najnoviji je Erbas, koji smatra da izlazak Britanije iz EU nosi ogromne rizike. Pored Erbasa, i Dojče banka razmatra da povuče poslovanje svoje britanske filijale u Nemačku, ukoliko London izglasa izlazak iz Evropske unije na planiranom referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: