Korupcija oterala OeBB iz Srbije

Austrijska železnica (OeBB) prodala je svoju špeditersku ćerku firmu u Srbiji, "Trans Cargo Logistic", zbog sumnje na korupciju, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2015.

10:07

Default images
Foto: Thinkstock

Posle nepravilnosti u Mađarskoj, Poljskoj, Belorusiji, Ukrajini i Slovačkoj je prevoznik tereta OeBB "Rail Cargo Austria" (RCA) naišao na "upadljivosti" u svojoj poslovnoj jedinici zaduženoj za poslovanje u Srbiji.

Kao i kod slovačke ispostave "Express-Interfracht" (EX-IF) i u "Trans Cargo Logistic GmbH" (TCL) pojavila se sumja zbog isplate provizija za koje ne postoje "obrazložive" korišćene usluge, navodi dnevnik.

Na nepravilnosti naišlo se tokom sveobuhvatne provere, tokom koje je analizirana široko razgranata mreža "IF" u zemljama bivšeg istočnog bloka sve do 1990-tih godina, navodi OeBB.

Kao i u ranije otkrivenim slučajevima su pronađene nepravilnosti prosleđene tužilaštvu za privredni kriminal i korupciju.

Kako tvrdi "Standard" sporne su provizije, prema insajderima, isplaćivane preko Kajmanskih ostrva.

"Primećeno je da je nakon svakog okončanog transportnog posla jedan određen iznos, kao posrednička taksa, odvojen i prebačen na "Of-šor" račune. Taj sistem ima sličnost sa praksom u Slovačkoj, gde je oko 27 miliona evra prosleđeno u jednu londonsku firmu uspostavljenu za ove potrebe", ističe list.

Prema OeBB, TCL, koja je obavljala poslove prevoza tereta za RCA, prodat partnerima RCA, biznismenima Dragutinu i Mihailu Vukićeviću, koji su imali udeo od 50 odsto.

Takođe se navodi da je TCL imao samo marginala udeo u transportu tereta OeBB, u redu veličine od jedan odsto prometa.

Cenu po kojoj je TCL prodat braći Vukićević, kako tvrdi "Standard", pozivajući se na neimenovane insajdere, je bila "više nego jeftina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: