Pomračenje Sunca pogasiće svetla?

Operateri električne energije u Austriji u pripravnosti su pred današnje pomračenje sunca.

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.03.2015.

08:24

Default images
Foto: Thinkstock

Zbog pomračenja sunca očekuje se pad proizvodnje električne energije u solarnim postrojenjima, što mora biti nadoknađeno iz konvencionalnih elektrana.

Ranije je upozoreno da bi pomračenje Sunca moglo izazvati i nestanak struje od nekoliko minuta.

Nad Austrijom će pomračenje biti između 9.30 i 12 časova.

Maksimalni pad proizvodnje električne energije iz solarnih postrojenja procenjuje se u Austriji na 120 megavati i, poređenja radi, elektrana Frojdenau u Beču, na Dunavu, ima kapacitet od 172 megavati.

Očekivani privremeni pad proizvodnje struje iz solarnih postrojenja, kako je najavljeno, biće izjednačen raspoloživim rezervama.

Takođe i regulatorno telo E-kontrol ne očekuje veću opasnost po bezbednost snabdevanja strujom u Austriji.

Kako je planirano, širom Evrope, prilikom početka pomračenja sunca, ukoliko ne bude oblačno, biće pokrenute konvencionalne elektrane kako bi se izjednačile oscilacije u mreži.

Na kraju pomračenja ponovo će u sistem biti priključena solarna postrojenja, a konvencionalne elektrane moći će da smanje svoju proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: