Kipar ide putanjom ekonomskog rasta

Kipar, koji je dobio međunarodni paket pomoći, u ovoj godini će se vratiti na privredni rast posle trogodišnje recesije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

12:17

Default images
Foto: Freeimages.com

Prema ekonomskom izveštaju druge najveće kiparske banke, Helenik banke privreda Kipra bi ove godine trebao da ostvari rast od slabašnih 0,5 odsto posle prošlogodišnjeg pada od 2,3 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Izveštaj je objavljen ubrzo posle obraćanja predsednika Evropske centralne banke, Marija Dragija, koji boravi u Nikoziji na sastanku te institucije, i koji je rekao da je Kipar pokazao neverovatnu snagu u sprovođenju uslova iz međunarodnog paketa pomoći.

"Znamo da je kiparski narod preduzeo velike žrtve. Ohrabrujuće je što možemo uočiti znakove stabilizacije i oporavka na vidiku", izjavio je Dragi u Nikoziji.

"Zaista je neverovatno da je Kipar na putu da izađe iz Postupka za smanjenje prekomernog deficita i to dve godine pre roka, odnosno 2016. godine", izjavio je šef ECB-a.

U martu 2013. godine, Kipar je sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom dogovorio paket pomoći "težak" deset milijardi evra, s ciljem spasavanja sopstvene privrede i ogromnog bankarskog sistema.

Od vlade u Nikoziji je, u sklopu uslova iz paketa pomoći, zahtevano da zatvori drugu najveću banku na ostrvu, Laiki, kao i sreže depozite od 100.000 evra u Banci Kipra za 47,5 odsto. Ova najveća banka na Kipru je otada prošla kroz veliko restrukturisanje, pri čemu je i apsorbovala dobre aktive iz bivše Laiki banke.

Zarad dobijanja pomoći, kiparska vlada je pristala i na mere štednje, među kojima su povećanje poreza, rezanje plata i smanjenje sredstava za šistem socijalne zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: