Cipras potopio indekse, ruski rastu

Opšti indeks Atinske berze danas je pao za više od pet odsto na početku trgovinskih razmena posle govora grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 09.02.2015.

11:02

Default images
Foto: Tanjug AP

Cipras je u nedelju uveče rekao da će održati predizborno obećanje o rešavanju javnog duga.

Posle otvaranja s padom od 0,2 odsto, opšti indeks berze je nastavio pad na 5,38 odsto, dok se u Atini nastavljaju razgovori u pokušaju da se izgladi spor izmedju Grčke i njenih kreditora o javnom dugu i reformama.

Istovremeno, indeks MMVB je tokom današnjeg trgovanja na Moskovskoj berzi porastao 4,17 odsto, na 1.829,19 poena i prvi put od aprila 2011. godine premašio 1.800 poena.

Indeks RTS je istovremeno ostvario rast od 6,8 odsto i dostigao 882,09 poena, preneo je Tas.

Akcije ruskih kompanija rastu na osnovu smanjenja geopolitičkih napetosti i nade investitora u uspešan završetak pregovora o ukrajinskom pitanju.

Prema mišljenju stručnjaka, susret predsednika Rusije Vladimira Putina s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom u petak u Moskvi daje nadu učesnicima na tržištu u pozitivne rezultate nastavka pregovora 11. februara u Minsku, što podržava ruska berza.

Iako sastanak nije doneo vidljive pozitivne rezultate, izostanak javnih negativnih rezultata tržište je doživelo pozitivno, ukazuju analitičari.

Oni smatraju da, bez obzira na to što su cene nafte prestale da rastu, dostigavši ozbiljan otpor na 59 dolara za barel marke "brent", ako uspeju to da prevaziđu, verovatan je njihov osetan rast, koji će podstaći i rusku berzu.

Pored toga, akcije mnogih ruskih kompanija danas rastu nakon što je juče objavljena zvnična lista strateških organizacija. Tako su najveći rast ostvarile akcije grupe Razguljaj (39,7 odsto), prioritetnih akcija Objedinjenih mašinostroiteljnih zavodov (38), Jutera (25), Sisteme i Solersa (po 10 odsto).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: