Šta je Cipras obećao Grcima?

Novi grčki premijer Aleksis Cipras predstavio je program svoje vlade, navodeći da će postići održiv sporazum sa stranim poveriocima grčke države.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2015.

10:18

Default images
Foto: Tanjug AP

Evo koje je ekonomske mere najavio:

- smanjenje "vojske savetnika" i osoblja u Kabinetu predsednika Vlade, prodaju državnih automobila i jednog od tri mala vladina aviona, a uz saglasnost Skupštine najavio ukidanje prava poslanika na automobile. Najavio je i smanjenje rashoda i povlastica ministarstava, kao i kontrolu javnih nabavki.

- novu skalu poreza na prihod građana, tako što se porez neće plaćati na godišnje prihode do 12.000 evra, najavio je ukidanje vanredne godišnje takse na kuće i stanove i njenu zamenu ponovnim uvodjenjem ranije ukinutog "poreza na imovinu velike vrednosti".

- ponuda otplate u 100 rata dugova građana nastalih kašnjenjem u plaćanju poreza i doprinosa fondovima.

- povećanje minimalne plate na 750 evra, ali postepeno, do 2016. godine, za šta će, što je novo, tražiti saglasnost spoljnih partnera - poverilaca Grčke.

- vraćanje na snagu ukinutih kolektivnih ugovora, zaštitu zaposlenih od masovnog otpuštanja, ponovno uvodjenje arbitraže za radne sporove, nediskriminisanje mladih pri obračunu plata.

- "neće biti rasprodaje mreža (telefonije, vodovoda i elektrodistribucije), infrastrukture ili prirodnih bogatstava zemlje".

- zabranjuje se prodaja na aukciji stanova i kuća u kojima stanuju dužnici banaka, a zabranjuje se i prenošenje hipoteke s jednog popverioca na drugog bez saglasnosti dužnika.

- neće doći do podizanja starosne granice za penzionisanje, niti će biti smanjenja porodičnih penzija. Oni čije su penzije manje od 700 evra će ponovo početi da dobijaju dodatnu, 13. godišnju penziju, od decembra 2015. godine.

Cipras je u govoru ukazao i na "istorijsku obavezu" da od Nemačke zahteva obeštećenje za Drugi svetski rat, mada je Berlin odavno već rekao "Ne!".

Predstavljanju programa nove grčke vlade Aleksisa Ciprasa prisustvovao je i američki profesor ekonomije Džejms Galbrajt, blizak vladajućoj stranci levice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: