Utaja poreza Češkoj uzima 4 mlrd €

Zbog utaja poreza i raznih mahinacija Češka godišnje gubi oko četiri milijarde evra u preračunu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

10:34

Default images

Aktivnija borba protiv organizovanih grupa koje se bave poreskim mahinacijama pomogla bi da se u budžet vrati bar 2,2 milijarde evra, izjavio je češki ministar finansija Andrej Babiš.

"Mislim da država u prošlosti nije ubirala porez kako treba, a ni poreska ni carinska uprava nisu funkcionisale dobro. Izbegavanjeporeza nanosi takođe štetu privredi pošto su u gorem položaju oni pošteni preduzetnici koji porez plaćaju", kazao je Babiš danas na skupu čeških građevinara.

Po oceni ministra, država nije u stanju da potpuno suzbije utaje poreza i razne mahinacije, ali može barem da ih smanji, a u Češkoj postoji potencijal da se mahinacije utaje i prepolove. Babiš je rekao da u Češkoj utajeni porez iznosi oko 22 odsto ukupnog poreza, dok se u Finskoj ili Holandiji kreće oko pet odsto, a u Rumuniji 44 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: