Svet

Četvrtak, 06.11.2014.

19:07

Ko se zameri farmerima, čeka ga ovo

Francuski poljoprivrednici u znak protesta istovarili su đubrivo ispred lokalne upravne zgrade u znak protesta zbog smanjenih sredstava za pojoprivredu.

Izvor: B92

Default images

Ratari su dovezli oko 100 tona đubriva i trulog povrća koje su rasturali po ulicama Šartra i Tuluza.

Ove godine Francuska je počela da primenjuje direktivu EU o ograničenju upotrebe nitrata, čiji je cilj da se ograniči zagađenje voda i spreči širenje zelenih algi u vodenim površinama. To je primoralo desetine hiljada farmera koji su do sada koristili stajnjak da ulože u skupe investicije.

Francuski poljoprivrednici zbog toga u znak protesta osmim rasturanja šubriva, delili voće i povrće na ulicama Pariza.

Sindikat, koji okuplja najveći broj francuskih poljoprivredika, FNSEA, kao i udruženje "Mladi poljoprivednici", nezadovoljni politikom vlade prema agraru, koji je dovedan u finansijski i administravni ćorsokak, organizovali su štrajk širom Francuske.

Učesnici štrajka protestuju na različite načine. Poljoprivrednici iz Pariske oblasti su na Trgu Republike su podelili Parižanima više od 20.000 džakova krompira, crnog luka, jabuka, odnosno oko 50 tona poljoprivrednih proizvoda.

Učesnici protesta u Dižonu su ispred Agencije za plaćanje i pružanje usluga (ASP), koja kontroliše raspodelu pomoći poljoprivrednicima, rasturali seno i slamu sa četrdestak traktora.

Na Zapadu Francuske poljoprivrednici su traktorima i poljoprivrednim mašinama zakrčili glavne saobraćajnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

19 h

Podeli: