"Platićemo dug, ali po kojoj ceni?"

Ukrajina je spremna da kupuje od Rusije gas u pretplati i da plati dug od 3,1 milijarde dolara, rekao je ukrajinski premijer Arsenije Jacenjuk na sednici vlade.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.10.2014.

14:04

Default images

"Sada smo došli u poziciju da će se cena određivati prema formuli u ugovoru, na koju utiče cena nafte. To znači da će na kraju ovog tromesečja cena biti 378 dolara za hiljadu kubnih metara, a početkom 2015. godine 365 dolara", ukazao je Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, konačnu odluku o ceni i uslovima isporuke ruskog gasa doneće Stokholmski arbitražni sud, zbog toga što je sporazum sa Rusijom privremen - na šest meseci, preneo je Tas.

Jacenjuk je dodao da je za ranije isporučen gas Kijev spreman da plati 268 dolara za hiljadu kubnih metara i za to je obezbedio 3,1 milijardu dolara.

"Milijardu i 450 miliona dolara platićemo odmah po potpisivanju trojnog sporazuma između Ukrajine, Rusije i EU, još milijardu i 650 miliona dolara do kraja godine", kazao je premijer.

"Ukrajina sada preživljava isključivo zahvaljujući reverzibilnom gasu iz Evrope", precizirao je.

On je objasnio da je Ukrajina maksimalno povećala reverzibilne isporuke gasa iz Slovačke, a da se u skladištima gasa nalazi 17 milijardi kubnih metara gasa i dodatno je potrebno još oko pet milijardi kubika da bi se preživela grejna sezona i zima.

Jacenjuk je takođe najavio da je Ukrajina spremna da potpiše gasni sporazum sa Rusijom samo na trojnom nivou, gde su na jednoj strani Ukrajina i Evropska unija, a na drugoj Rusija.

Pri tome, prema njegovim rečima, EU će biti garant cene ruskog gasa za Ukajinu, kroz mehanizam kompenzacije.

Prema uslovima novog sporazuma "dalje isporuke gasa Rusija će realizovati po sistemu pretplate u količinama koje odredi Ukrajina", naglasio je Jacenjuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: