Evrzona ne mora da se boji recesije

Neočekivani rast indeksa nabavki za potrebe privrede u zoni evra delovao je podsticajno na evropsko tržište nakon niza razočaravajućih pokazatelja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

14:13

Default images

Ti rezultati su podgrejali bojazni od nove recesije u zoni.

Indeks nabavki za potrebe privrede kompanije Markit, koja se bavi finansijskim informacijama, u oktobru je porastao na 52,2 poena sa septembarska 52. Inače, indeks iznad 50 ukazuje na ekspanziju.

Rast indeksa u najvećoj meri je rezultat poboljšanja stanja u Nemačkoj, pogotovo u prerađivačkoj industriji. Indeks za zonu evra porastao je uprkos usporavanju francuske ekonomije, druge po snazi u zoni evra.

Većina analitičara očekivala je umereni pad indeksa. Iako rast tog pokazatelja nije uklonio strah od još jedne recesije u zoni evra, podstakao je cene evropskih akcija a ojačao je i evro.

"Rast je doneo malo olakšanje nakon niza loših vesti", istakla je ekonomistkinja Kepital ikonomiksa (Capital Economics) Dženifer Mekjuen (Jennifer McKeown).

Ona smatra da i dalje postoji mogućnost da region sklizne u recesiju i podseća da su u prvoj polovini godine pokazatelji ekonomskih aktivnosti bili preterano optimistički.

Očekuje se da podaci koji će biti objavljeni sledećeg meseca pokažu slabašan privredni rast u zoni evra u trećem kvartalu nakon nultog rasta u drugom.

Vodeći ekonomista Markita Kris Vilijamson upozorio je, međutim, da je rast u zoni evra anemičan i da sve veći broj kompanija mora da smanjuje radnu snagu i spušta cene kako bi umanjio troškove i popustima podstakao prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: