Peking - Moskva vozom za dva dana

Kina i Rusija potpisale su memorandum o projektu linije voza velike brzine (TGV) na relaciji Peking-Moskva.

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.10.2014.

10:08

Default images

Ta brza železnička linija zamenila bi trans-sibirsku železnicu i skratila put između dve prestonice od šest na dva dana, prenose kineski mediji.

Predložena pruga biće duga više od 7.000 kilometara i prolaziće kroz Kazan, glavni grad Tatrstana, 800 kilometara istočno od Moskve, prenosi kineska državna telvizija.

Kina, ponosna na svoju tehnologiju izgradnje pruga za brze vozove, želi da izvozi tu tehnologiju u svetu u kojem vladaju multinacionalne kompanije kao što su francuski Alstom, nemački Simens i kanadski Bombarder.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u junu 2013. godine da je izabrao relaciju Moskva-Kazan za izgradnju prve železničke pruge za brze vozove u Rusiji. Taj projekat je kasnije odložen zbog velikih troškova.

Ruskoj železnici, čija je mreža jedna od najvećih na svetu, potrebna je modernizacija.

Budžet za relaciju brze pruge Moskva-Peking procenjen je na 230 milijardi dolara.

Kina, druga privredna sila u svetu, ima najdužu železničku mrežu za brze vozove, koja će do 2020. godine iznositi 16.000 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zvanično: "Ne" ruskom uranijumu

Američki Senat jednoglasno je usvojio zakon o zabrani uvoza ruskog uranijuma, nakon što je i Predstavnički dom u decembru usvojio ovaj predlog zakona, preneli su američki mediji.

15:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: