Svet 0

04.05.2024.

14:02

Sve oči uprte u London: Počelo je prebrojavanje glasova

Počelo je prebrojavanje glasova za gradonačelnika Londona nakon što je vladajuća Konzervativna partija doživela poraz na lokalnim izborima.

Izvor: Tanjug

Sve oči uprte u London: Počelo je prebrojavanje glasova
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Podeli:

Gradonačelnik Londona Sadik Kan iz Laburističke partije bori se za istorijski treći mandat i uprkos tome što se očekuje da će lako pobediti, postoji zabrinutost da bi "trka" mogla biti teža nego što se ranije mislilo, prenose britanski mediji.

To je uglavnom zbog činjenice da je izlaznost na izborima u četvrtak bila veća u predgrađima nego u centru grada.

Kanov glavni protivnik, Suzan Hol iz redova konzervativaca, fokusirala je svoju kampanju na pitanja kao što su nameti na vozila sa visokim stepenom zagađenja, koja je odjeknula u predgrađima gde stanovnici više zavise od svojih automobila kojima odlaze na posao.

Rezultat bi trebalo da bude poznat oko ručka, ali zvaničnici su upozorili da bi na njega moglo da se čeka do ranih sati u nedelju.

Sve u svemu, rezultati niza lokalnih izbora održanih u četvrtak učvrstili su očekivanja da će se Laburistička partija vratiti na vlast nakon 14 godina na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji koji će se održati u narednim mesecima.

Laburisti su osvojili kontrolu u svim gradskim skupštinama u Engleskoj koje stranka nije imala decenijama i bili su uspešni na specijalnim izborima za mesto u parlamentu.

Ako se ti rezultati ponove na parlamentarnim izborima, to bi dovelo do jednog od najvećih poraza konzervativaca ikada.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

20 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

22 h

Podeli: