Svet 0

04.05.2024.

14:42

Loše vesti: "Nema smanjenja kamatnih stopa"

Američke federalne rezerve su saopštile da je inflacija u SAD i dalje tvrdoglavo visoka i da ne planiraju da smanjuju kamatnu stopu dok ne steknu "veće pouzdanje" u to da se rast cena održivo usporava do ciljane stope od dva odsto.

Izvor: Politika

Loše vesti: "Nema smanjenja kamatnih stopa"
shutterstock, Cagkan Sayin

Podeli:

Centralna banka SAD je saopštila svoju odluku nakon svog poslednjeg sastanka na kojoj je svoju ključnu kamatnu stopu zadržala na oko 5,5 odsto, što je rekordni nivo u poslednje dve decenije.

Nekoliko izveštaja o cenama i ekonomskom rastu koji su bili "vreliji" no što se to očekivalo podrili su uverenje Federalnih rezervi da se inflacija postojano smanjuje.

Kombinacija visokih kamatnih stopa i uporne inflacije potencijalna je pretnja po šanse za reizbor predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Predsedavajući Federalni rezervi Džerom Pauel rekao je novinarima da je "inflacija iskazala manjak daljeg napretka ka našem cilju od dva odsto".

"Verovatno je da će za sticanje većeg pouzdanja biti potrebno više vremena nego što je očekivano", dodao je on.

Međutim, na kraju je ipak delovao optimistično rekavši: "Moje je očivanje da ćemo tokom ove godine videti vraćanje inflacije" u uobičajene okvire.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: