Alibaba ne staje, na redu banka

Kineska kompanija za trgovinu preko interneta Alibaba dobila je danas "zeleno svetlo" za osnivanje sopstvene privatne banke.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2014.

11:38

Default images

"Alibaba će biti većinski akcionar sa 30-procentnim udelom u privatnoj banci koja će biti osnovana u istočnoj kineskoj pokrajini DŽeđang", navodi se u saopštenju kineske komisije za regulisanje bankarskog sektora (CBRC), a prenosi agencija Frans pres.

Preostali akcionari u novoosnovanoj banci biće privatni konglomerat Fosun (sa udelom od 25 odsto), zatim kineski proizvođač auto-delova Vansjeng (18 odsto akcija) i investiciona kompanija Đintaji (16 odsto akcija).

Alibaba je ovog meseca imala najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji, tokom koje je na NJujorškoj berzi prikupila 25 milijardi dolara, što je najveća IPO u istoriji jedne kompanije i zahvaljujući čemu je osnivač Alibabe, DŽek Ma, postao najbogatiji pojedinac u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: