Otac Alibabe: Moj heroj Forest Gamp

Džek Ma, čovek koji stoji iza istočnjačkog onlajn giganta Alibabe, kaže da je svoju imperiju izgradio zahvaljujući inspiraciji koju mu je dao Forest Gamp.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

10:32

Default images

"Svoju priču, svoj san sam našao u Americi. To se desilo pre punih 15 godina, kada sam došao u SAD, kada sam posetio Silicijumsku dolinu. Jedne noći video sam ulice pune automobila, osvetljene zgrade, to je bila strast. A moj heroj bio je Forest Gamp", rekao je Džek Ma.

Ma, čije je bogatstvo uvećano za skoro milijardu dolara nakon rekordnog IPO-a Alibabe, kaže da njegova priča pomalo podseća na život lika koga je nagrađenom klasiku iz 1994. tumačio Tom Henks.

"Obožavam Foresta Gampa. Gledao sam taj film na desetime puta. Svaki put kada se iznerviram, pustim taj film. Gledam taj film iznova i iznova jer mi on govori da, šta god da se promeni, ti si i dalje ti", kaže Džek Ma.

Ma je u mladosti bio loš đak, zaradio je nadimak "Ludi Džek Ma", jer je dugo tvrdio da se na internetu može zaraditi, a jednom je čak odbijen kada je tražio posao u KFC.

Ipak, svoja znanja je prvo sticao na neuobičajen način (engleski je učio boraveći po hotelskim predvorjima u razgovoru sa strancima), a zatim se neverovatna upornost isplatila i iz trećeg pokušaja upisao je učiteljski fakultet i postao nastavnik engleskog.

Bio je fasciniran internetom, a još 1995. godine je osnovao prvu internet kompaniju, a četiri godine kasnije ključnu - Alibabu, koja je postala "kineski Amazon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: