Zbogom, jaki usisivači

Evropske kuće više nikada neće biti ovako čiste. Ostalo je još nedelju dana pre nego što će u EU stupiti na snagu zabrana proizvodnje i prodaje jakih usisivača.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

10:57

Default images

Usisivači s motorima snažnijim od 1.600 vati moći će da se kupe do 1. septembra, što će znatno promeniti tržište ovih kućnih aparata.

Analitičari navode da će biti zabranjena većina najpopularnijih, najprodavanijih i najbolje ocenjenih modela usisivača u EU, a udruženja potrošača pozivaju ljude da iskoriste sledeću nedelju za kupovinu.

"Ako želite snažan usisivač, trebalo bi da brzo reagujete. Od sedam najbolje ocenjenih i najtraženijih modela čak pet ima motore snažnije od 1.600 vati", saopštilo je britansko udruženje za ocenu proizvoda "Vič".

Zvanični razlog za ovu zabranu je štednja energije, ali kritičari kažu da su birokrate u Briselu preterale, jer model snage 2.200 vati godišnje troši struju vrednu oko 27 funti, samo osam više od modela s motorom od 1.600 vati.

Inače, prosečna snaga usisivača u Evropi je 1.800 vati, a do 2017. godine će se granica snage spustiti na samo 900 vati.

Ipak, iz Brisela poručuju da "nije tačno da će biti problema sa čišćenjem domova".

"Potrošačima će biti ponuđeni bolji usisivači. Dosad nije bilo zakonskih okvira i kompanije su mogle da prodaju nedovoljno efikasne usisivače . Sada uređaji koji troše mnogo struje, koji loše kupe prašinu, koji su previše bučni ili se kvare neće moći da budu na tržištu. To samo znači da će ljudi imati bolja iskustva sa čišćenjem svojih domova, uz manje potrošenog vremena i novca", rekla je portparolka EK Marlen Holcner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: