Evo zašto su pečeni pilići jeftini

Američka agencija Blumberg objasnila je zašto se često dešava da su pečeni pilići u supermarketima jeftiniji od svežeg mesa.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

21:13

Default images

Oni koji vole piletinu verovatno su primetili jednu vrlo neobičnu stvar u supermarketima – da je najčešće jeftinije kupiti pečeno pile, nego kupiti sveže meso i pripremuiti obrok kod kuće, piše agencija Blumberg.

Kuvanje kod kuće je obično jeftinije, tako da se postavlja pitanje zašto su pilići izuzetak? Objašnjenje je jednostavno – trgovinski lanci na ražanj stavljaju piliće koji su pred istekom roka upotrebe. I to ne rade samo sa pilićima, već sa većinom ostalih namirnica koje se mogu naći u vitrinama sa gotovim jelima.

Iako ova praksa deluje nepošteno, Blumberg ocenjuje da je zapravo reč o genijalnoj poslovnoj strategiji. Umesto da beleže gubitke na hrani koja je još uvek ispravna, trgovinski lanci je peku, kuvaju i serviraju toplu.

"O ovakvim stvarima se gotovo nikada ne govori kada se priča o inovacijama, iako je reč o jednom od najboljih primera jačanja efikasnosti naše ekonomije u prethodnih nekoliko decenija", piše Blumberg.

Ovakva praksa korisna je i za trgovinske lance i za potrošače, a pri tom znatno smanjuje količinu hrane koja zbog isteka roka završi u smeću, zaključuje američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: