Svetom će vladati - "vodeni baroni"

Banke sa Volstrita i multimilijarderi kupuju vodu i postrojenja za preradu ove dragocene tečnosti širom sveta i time postaju novi "vodeni baroni".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

21:24

Default images

Kontrolu nad vodom konsoliduju i poznate mega-banke i investicione kuće, poput "Goldman Saksa", "DžejPi Morgana", "Siti grupe", "UBS-a", "Dojče banke", Kredit svis", "Makveri banke", "Barkliza", "Blekston grupacije", "Alijanza" i "HSBC".

Bogati tajkuni, poput Buna Pikensa, porodice bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, Li Kašinga iz Hong Konga, Manuela Panilinana sa Filipina i drugih širom sveta otkupljuju više hiljada hektara zemljišta sa jezerima, pravima na vodu, postrojenjima, kao i akcije u tehnoliškim i kompanijama za preradu vode.

Zabrinutost izaziva činjenica da (dok novi vodeni baroni otkupljuju vodu širom sveta) vlasti tih zemalja ubrzano nastoje da ograniče mogućnost građana da sami sebi obezbede izvore.

Poznat je slučaj Gerija Heringtona, iz američke savezne države Oregon, gde su vlasti zabranile prikupljanje kišnice u tri jezera na njegovom privatnom posedu, a on je optužen prema devet tačaka optužnice i osuđen na 30 dana zatvora.

Stručnjaci upozoravaju da je privatizacija vode i infrastrukture nezaustavljiva, jer su brojne lokalne i državne vlasti suočene sa padom prihoda i ograničenjima u budžetu, pa ne mogu da snose odgovornost za održavanje i unapređenje sopstvenih postrojenja.

Milijarderi i banke sa Volstrita pripremali su se i čekali ovu priliku godinama.

U proteklih nekoliko godina nagomilali su ogromna sredstva za privatizaciju vodovoda, opštinskih službi i komunalnih preduzeća širom sveta i skoro je nemoguće to sprečiti - upozorava nezavisni istraživač Šing Jang za internet stranicu "Global riserč".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: