Svet

Četvrtak, 23.01.2014.

15:02

Mediji: Orban i Putin o MOL-u i Ini

Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin su razgovarali o zainteresovanosti ruskih naftnih kompanija za kupovinu udela MOL-a u Ini.

Izvor: Tanjug

Default images

Poslovni portal Portfolio.hu navodi, prenoseći pisanje nedeljnika Fiđele, da su Rusi jasno dali na znanje da bi mogli biti zainteresovani da kupe 49,1 odsto deonica, koliko MOL poseduje u Ini.

Mađarski mediji podsećaju da ovo nije prvi put da se pojavljuju takve informacije, pošto je pre nekoliko nedelja i sama ruska štampa pisala da je MOL-ov paket deonica u Ini privukao interesovanje u Moskvi kada se Orban sastao sa šefom Gazproma Aleksejem Milerom.

Portfolio.hu napominje da u anketi sprovedenoj među ekspertima u Budimešti preovlađuje mišljenje da bi, u slučaju da MOL odluči da trećoj strani proda svoje deonice u Ini, naizgledniji kupac bio Gaspromnjeft.

Putin i Orban su razgovarali o MOL-u i Ini, prilikom prošlonedeljnog sastanka u Moskvi, navodi portal. Prošle nedelje je i treća runda pregovora MOL-a i hrvatske vlade oko upravljačkih prava u Ini završena bez rezultata. Nakon toga, Hrvati su saopštili da su protiv Mađara pokrenuli arbitražni postupak u Ženevi, zahtevajući da se ugovor iz 2009. godine, kojim je MOL dobio pravo na upravljanje Inom.

Hrvatska vlada, koja drži 44,84 odsto deonica u Ini, želi da se proglase ništavnim izmene tog ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima i glavni ugovor o gasnom poslovanju. Oni takođe traže i naknadu štete nastale kao posledica tih ugovora.

Mađari smatraju da je postojeći model koji MOL-u daje ključna upravljačka prava i uticaj na poslovne odluke, usklađen s najboljom međunarodnom praksom, kao i hrvatskim i evropskim propisima, dok hrvatska vlada smatra da taj model upravljanja nije u skladu s hrvatskim zakonima.

Zagreb zamera MOL-u izostanak ulaganja u Inu, dok Mađari prigovaraju da Hrvati nisu održali obećanje o preuzimanju poslova sa gasom, koji Ini donosi gubitke, niti uveli tržišne cene gasa. Sa svoje strane, MOL je u novembru od Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu zatražio arbitražu protiv hrvatske vlade zbog kršenja određenih obaveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.

MOL je, takođe u novembru, ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udela u Ini. Početkom decembra MOL je Hrvatskoj ponudio otkup svog udela u Ini, napominjući da će ga, ne bude li hrvatska vlada mogla ili htela otkupiti, prodati nekom drugom.

Na čitav tok pregovora utiče je i zahtev za hapšenje direktora MOL-a Žolta Hernadija koga Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Sve je kuliminiralo početkom oktobra prošle godine, kada je hrvatska policija za Hernadijem izdala crvenu poternicu Interpola. U MOL-u odbacuju hrvatske tvrdnje, a sud u Budimpešti je odbio izručenje Hernadija, jer mađarska istraga nije ustanovila nikakvu njegovu krivicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: