Ukrajina i Kina:Projekti, ne kredit

Ukrajina i Kina nisu zaključile ranije najavljeni kreditni aranžman u toku posete ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Pekingu, objavljeno je u Pekingu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

11:53

Default images

Janukovič je na kraju boravka u glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje sveta rekao da su dve strane, tokom njegove posete, potpisale deset sporazuma na osnovu kojih je moguće očekivati kineske investicije u ukrajinsku privredu od približno osam milijardi dolara, prenosi portal eizvestia.

Prema rečima Janukoviča, Kijev i Peking će u narednom razdoblju ostvariti niz zajedničkih projekata u avioindustriji, brodogradnji, poljoprivredi, energetici i infrastrukturi.

Agencija Interfaks Ukrajina izveštava i da će Kina, prema dogovoru koji je Janukovič postigao u Pekingu, finansirati i izgradnju velike luke na strateški važnom poluostrvu Krim.

Janukovič će, kako je prethodno najavljeno u Kijevu, posle posete Kini boraviti i u Moskvi, gde će sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom voditi iscrpne razgovore o tekućoj i budućoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Londonski "Fajnenšel tajms" (FT) ocenjuje, povodom predstojećeg susreta Janukoviča i Putina, da će ruski lider nastojati da realnim ekonomskim povlasticama odvrati ukrajinskog kolegu od "povratka" ka EU, nakon što je krajem protekle sedmice odbio da potpiše u Viljnusu sporazum o pridruživanju sa Unijom.

Putin će, ukazujući pomoć Ukrajini, verovatno "pažljivo balansirati" da se takva vrsta podrške ne bi shvatila kao direktno mešanje u poslove susedne države, ocenjuje FT čije pisanje prenose kijevska elektronska glasila.

Prema dobro obaveštenim izvorima u Moskvi, ruska vlada je već izrazila spremnost da Kijevu odobri kredit od deset milijardi dolara, što je ravno sumi koju Ukrajina ne uspeva već dve godine da dobije, takodje u vidu zajma, od Medjunarodnog monetarnog fonda.

Putin je ranije ove godine izjavio da bi Ukrajina, ukoliko se odluči na tešnje ekonomske veze sa Moskvom i pristupi trostranoj carinskoj uniji, u kojoj su osim Rusije još Belorusija i Kazahstan, godišnje imala korist od deset do 11 milijardi dolara godišnje, za račun jeftinijeg ruskog gasa i bescarinskog izvoza poljopirivrednih i industrijskih proizvoda na tržište tri zemlje.

Janukovič je potkraj protekle sedmice ocenio da su uslovi koje je EU ponudila njegovoj zemlji kao kompanzaciju zbog gubitka ruskog tržišta, ako zaključi asocijativni ugovor sa Unijom, bili "ponižavajući".

Na odluku Janukoviča da u poslednjem trenutku otkaže asocijativni ugovor sa EU svakako je uticao i odlučan stav krupnih biznismena u njegovoj zemlji. Oni su, naime, upozorili vladu na "ogromne gubitke" koje će imati ako se zaoštre politički i ekonomski odnosi sa Rusijom i nekim drugim državama regiona gde se plasira više od trećine ukrajinskog izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: