Kipar: Ili porez, ili bankrot

Kiparski predsednik Nikos Anastasijades pokušaće da ubedi zakonodavce da podrže evropski paket pomoći kojim se uvodi porez na ušteđevinu u kiparskim bankama.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

09:58

Default images

Anastasijades je, u sinoćnjem obraćanju šokiranoj naciji, rekao da bi neprihvatanje zahteva EU imalo za posledicu izlazak Kipra iz evrozone i suočavanje sa bankrotom, prenosi agencija Frans pres.

"Biram manje bolnu opciju i snosim političke posledice toga, sa ciljem da koliko god je to moguće ograničim posledice po ekonomiju i naše gradjane", rekao je Anastasijades.

Azijske berze su po otvaranju zabeležile oštar pad akcija, usled strahovanja da bi dogadjaji na Kipru mogli rasplamsati dužničku krizu evrozone i pogoditi poverenje u posrnulim članicama poput Španije i Italije.

"Prisutan je osećaj da bi se kriza evra mogla vratiti i da bi moglo uslediti njeno širenje, zato je usedila ovakva reakcija tržišta", rekao je Šejn Oliver, vodeći ekonomista kompanije AMP Kepital iz Sidneja.

Anastasijades je sinoć obećao da će pokušati da ubedi evropske zemlje koje su nametnule stroge uslove da ograniče uticaj mera na male deponente.
U zamenu za dobijanje preko potrebnih 10 milijardi evra, Kipru je nametnut porez na sve depozite u domaćim bankama.

Time će depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 evra biti oporezovani sa 9,9 odsto, dok će oni sa manjom sumom biti oporezovani sa 6,75 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: