Sapin: Francuska je bankrotirala

Francuski ministar rada Mišel Sapin priznao je da je "Francuska potpuno bankrotirala".

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 29.01.2013.

14:17

Default images

Prema njegovim rečima, socijalistička politika "poreza i potrošnje" jednostavno ne funkcioniše.

"Imamo državu, ali potpuno bankrotiranu državu", rekao je Sapin u radijskom programu samo šest meseci nakon što je Socijalistička stranka preuzela vlast.

"Moramo zato da sprovodimo plan za smanjenje deficita i ništa nas ne sme odvratiti od tog cilja", dodao je ministar.

Otkad je na vlast došao socijalistički predsednik Fransoa Oland raste nezaposlenost i troškovi života, dok mere koje pogađaju bogate teraju biznismene da "beže" iz države.

Sada pokušavaju da ojačaju ekonomiju smanjivanjem troškova države i povećanjem poreza u narednih pet godina. Međutim, francuska centralna banka je već objavila podatke prema kojima kapitalne investicije odlaze iz države zajedno sa preduzetnicima koji su radili u njima.

Podsetimo da se francuski glumac Žerar Depardje odrekao državljanstva u znak protesta protiv ogromnog poreza. Depardje je nedavno postao Rus.

Britanski mediji pisali su da bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi planira da se preseli u London a kao razlog navode velika poreska oterećenja u Francuskoj. Međutim, francuski političari su ustali u odbranu zdravlja domaće ekonomije.

Francuski ministar finansija, Pjer Moskovisi, nazvao je takve komentare Sapena "neumesnima", ocenjujući da je "Francuska potpuno solventna i kredibilna zemlja", prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Francuski predsednik, Fransoa Oland, obećao je da će ove godine smanjiti deficit sa 4,5 odsto ispod granice od tri odsto.

"Da li je to bio samo gaf ili način na koji socijalistička vlada priprema francusku javnost za predstojeći težak put?", zapitao se reporter Bi-Bi-Sija iz Pariza, Kristijan Frejzer.

"Posvetivši najveći deo prve godine na vlasti politikama koje se tiču njegove levice, Oland je sada suočen sa znatno težom odlukom, odnosno smanjenjem javne potrošnje i reformom tržišta rada", rekao je Frejzer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: