Radnja budućnosti u Rusiji

Zbogom, redovi! U Moskvi je otvorena prva Radnja budućnosti. U njoj nema običnih prodavaca.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.01.2013.

11:08

Default images

Svaka je roba posebno obeležena. Kupci stave stvari i namirnice u korpu, elektronski aparati kontrolišu cenu, kupci moraju samo da plate u specijalnim automatima.

Autori te ideje tvrde da novi sistem omogućuje da se čak kontroliše rok trajanja robe.

Takav šoping još nije bio prisutan. Puni ciklus servisa je zasnovan na tehnologijama radiofrekventne identifikacije. Kada kupac završi prikupljanje robe, on stavi korpu na specijalni uređaj, koji izdaje račun. To štedi vreme. U običnim radnjama kupci čekaju dok prodavač saopšti rezultat. U radnji nove vrste se plaća kod automata - u kešu ili pomoću bankarske kartice. Takva automatizacija omogućuje borbu protiv falsifikovane robe, kažu stručnjaci.

Automatska identifikacija robe omogućuje praćenje proizvoda u skladište, u trgovinu, potrošaču, kontrolu roka trajanja i bržu informaciju o količini i asortmanu robe na tezgama. Taj sistem takođe omogućuje sprečavanje falsifikata. Ta tehnologija omogućuje i sprečavanje krađe, jer u tom slučaju na upravnu tablu stiže signal.

Jedna od javnih pojava probne verzije radnje budućnosti je bila na forumu RUSNANOTEH u jesen 2011. godine. Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev je bio među prvim gostima, koji su probali nove tehnologije. Posle godinu dana je počela testna eksploatacija – za sada samo za pripadnike H5 retail group – na bazi kancelarije te kompanije u Moskvi. Međutim, inovacije se po pravilu brzo koriste u običnom životu, prenosi Glas Rusije.

To je logičan projekat u uslovima promena potrošačkog tržišta, razvoja novih tehnologija. Uz dalje usavršavanje tih inovativnih rešenja takvi će se projekti, bez sumnje, širiti. On, što se sada demonstrira kao budućnost, uskoro će postati svakodnevnica.

Radnju budućnosti su stvorile tri ruske kompanije – H5 retail group, Rosnano (kao finansijski soinvestitor) i Stroniks (kao tehnološki partner). Osnovni zadatak je bio implementacija tehnologije RFID u trgovinu na malo. Prvu takvu radnju budućnosti autori projekta nameravaju da otvore u Sočiju na bazi za planinsko skijanje Roza Salaš početkom 2013. godine, a inovacije u trgovinskim salama će se pojaviti uoči Olimpijade 2014. godine. Za sada obožavaoci visokih tehnologija mogu da se spremaju za šoping bez prodavača i savetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: