Nemci se plaše za plate

Anketa je pokazala da je spremnost Nemaca na kupovinu u septembru ostala nepromenjena, uz vrednost odgovarajućeg indeksa od 33,1 bod.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

10:10

Default images

Uprkos pogoršanim očekivanjima za plate Nemci su i dalje spremni da troše.

Očekivanja nemačkih potrošača za oktobar ostaju nepromenjena u odnosu na tekući mesec uprkos ekonomskim nevoljama u Evropi, pokazalo je izveštaj instituta GfK.

GfK anketom utvrđuje očekivanja potrošača za sledeći mesec i u izveštaju objavio da njegov indeks očekivanja potrošača za oktobar iznosi 5,9 bodova, što znači da je gotovo nepromenjen u odnosu na septembar kada je iznosio 5,8 bodova.

To je dobra vest za kompanije koje nastoje a nadoknade pad izvoza u dugom zahvaćene članice evrozone, te računaju na domaću potrošnju.

Očekivanja vezana za privredu ostala su pak na niskom nivou, uprkos blagom rastu indeksa, sa minus 18,9 na minus 17,2 boda.

Očekivanja vezana za plate oštro su se pak pogoršala, uz pad odgovarajućeg indeksa u septembru na 23,9 bodova, sa kolovoških 31,6 bodova.

U GfK-u napominju da je vrednost indeksa koji izražava očekivanja u vezi s primanjima još uvek na "dobrom nivou", ali njegov pad pokazuje pojačanu nesigurnost potrošača u vezi s budućom finansijskom situacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: