Gorivo u Nemačkoj skuplje nego ikad

Nemački vozači gorivo plaćaju više nego ikada: litar supera E10 dostigao je 1,72 evra, a supera E5 čak 1,76 evra, saopštilo je Udruženje naftne industrije.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2012.

15:40

Default images

Po podacima Opšteg nemačkog automobilskog kluba (ADAC) koji u statistiku uključuje i cene na jeftinim benzinskim stanicama koje nisu deo velikih lanaca, benzin E10 je za vikend koštao 1,692 evra.

U svakom slučaju, prošlog vikenda su cene benzina dostigle u Nemačkoj do sada nezabeležen nivo, a litar dizela je koštao 1,53 evra.

Predstavnici naftne industrije poskupljenje objašnjavaju porastom cene nafte u svetu gde barel (159 litara) danas košta i 114,24 dolara.

Pored toga, cene podiže dugotrajna kriza evra koji gubi vrednost u odnosu na dolar - obračunsku valutu u trgovini naftom i derivatima.

Stručnjaci ADAC-a potvrđuju da cena nafte i pad kursa evra jesu izazvali poskupljenje na nemačkim pumpama, ali ukazuju i da nije slučajno da se ono poklopilo sa povećanjem tražnje zbog drastičnog pojačanja saobraćaja u celoj zemlji jer je vreme, za nemačke prilike, izuzetno lepo.

Rekordne cene goriva i u Sloveniji

Cene goriva na benzinskim pumpama u Sloveniji danas su dostigle nove rekordne vrednosti.

Bezolovni 95-oktanski benzin je poskupeo za 5,5 evrocenti po litru i košta 1,562 evra. Njegova cena je posle najnovijeg poskupljenja premašila nivo zabeležen u aprilu, kada je to gorivo koštalo 1,536 evra za litar, preneli su mediji u Ljubljani.

Slično je i sa cenama ostalih naftnih derivata. Poskupeo je i 100-oktanski benzin za 5,3 centa, koji sada košta 1,578 evra, a viša je i cena dizel goriva za 4,2 evrocenta i iznosi 1,429 evra za litar.

Lož ulje poskupelo je za 3,8 centa po litru, na 1,059 evra.

Distributeri goriva novu cenu derivata obrazlažu promenama kursa evra i dolara, kao i ostalim troškovima koje imaju distributeri derivata, a koje država u sadašnjoj finansijskoj situaciji ne može da smanji da bi uticala na sniženje cena goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: