Velika evropska depresija na pragu?

Ne mali broj analitičara se pita da li bi uskoro mogla da nastupi Velika evropska depresija, sa razornim posledicama za čitavu globalnu ekonomiju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2012.

00:59

Default images

TTo samo pojačava priznanje vlade Španije da ni ta zemlja neće moći da reguliše vlastitu finansijsku krizu bez obilne spoljne pomoći.

Dve uticajne međunarodne agencije za kreditni rejting , Standard i Purs i Mudis, već su najavile da će smanjiti svoju ocenu privreda Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke koje mnogi smatraju "pravim lokomotivama globalne ekonomije”.

Privreda SAD je najveća u svetu, a Nemačke je četvrta. Prema analitičarima, na koje se poziva francuska novinska agencija AFP, dalje zaoštravanje evropske dužničke krize, zbog nemogućnosti velikih kontinentalnih banaka da se izbore sa gubicima nastalim usled nevraćenih kredita, je „okidač” koji bi direktno i verovatno u relativno kratkom vremenskom periodu mogao Evropu da gurne u tešku privrednu krizu.

Osnovni razlog naglog porasta pesimizma, u pogledu daljeg razvoja evropske finansijske krize, leži u predbankrotnom stanju ne samo Grčke već i Španije.

Ukoliko te dve zemlje proglase nemogućnost dalje otplate svojih dugova tada će, verovatno, uslediti sniženje kreditnog rejtinga većine drugih članica evrozone i dodatno biti pogoršana ekonomska klima na celom Starom kontinentu, ističu eksperti u londonskom Sitiju, svetskom finansijskom središtu.

Izlazak Grčke iz evrozone, što ne treba isključiti ukoliko u toj zemlji, na ponovljenim parlamentarnim izborima 17. juna, pobede snage ekstremne levice, imao bi efekat „razorne bombe” za sve koji su ranije uložili svoja sredstva u grčke vrednosne hartije, upozoravaju analitičari Mudisa.

Odustajanje vlade u Atini od daljeg članstva u monetarnoj uniji koja sada obuhvata 17 članica Evropske unije (EU) „ugrozio bi i dalje postojanje evra”, a Mudis je već najavio da će, bez obzira na dalje ponašanje Grčke, preispitati ranije dodeljeni najviši rejting koji sada ima šest članica evrozone.

Reč je o Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Finskoj, Holandiji i Luksemburgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: