I Kina i Šel vade gas iz škriljaca

Kompanija "Rojal Dač Šel" potpisala je sporazum sa kineskom državnom energetskom firmom CNPC o istraživanju, razvoju i proizvodnji gasnih škriljaca u Kini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

08:48

Default images

U saopštenju kompanije se navodi da ugovor o zajedničkoj proizvodnji sa CNPC obuhvata oblast od 3.500 kvadratnih kilometara u provinciji Sičuan, na jugozapadu Kine, prenela je agencija AFP.

"Radujemo se novim poduhvatima u našoj strateškoj saradnji sa CNPC. Kina ima ogroman potencijal za istraživanje gasnih škriljaca i mi smo posvećeni tome da taj potencijal iskoristimo", izjavio je izvršni direktor "Šela" Peter Voser.

Naftni gigant nije naveo vrednost sporazuma, koji tek treba da odobri vlada u Pekingu.

Gas iz škriljaca je čistija alternativa za ugalj i naftu i nalazi se u dubokim rezervoarima koji su smatrani neodstupnim dok nisu osmišljene nove metode bušenja, mada su troškovi vađenja gasa visoki.

Peking ulaže milijarde dolara u razvoj čiste energije u pokušaju da do 2020. deset odsto svojih potreba za gorivom obezbeđuje prirodnim gasom, a 15 odsto iz obnovljivih izvora energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: