Kina patriotski kupuje samo domaće

Akcije kineskih proizvođača automobila, pre svega kompanija "Dongfeng" i FAW , znatno su porasle nakon što je vlada usvojila listu "zvaničnih vozila".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2012.

08:40

Default images

Radi se o automobilima koje će država nabavaljati za potrebe državnih organa i agencija, čime su inostrane robne marke isključene sa preliminarne liste za kupovinu.

Svih 412 modela odobrenih za kupovinu za potrebe državnih agencija ove godine biće ograničen samo na kineske robne marke, prema saopštenju Ministarstva za industriju i informacionu tehnologiju, penele su agencije. Tom odlukom pomažu se lokalni brendovi u floti kineske vlade sa 80 milijardi juana (12,7 milijardi dolara), na račun inostranih autokompanija kao što su "Folksvagen", "Dženeral motors" (GM) i "Tojota", objavila je Kineska međunarodna finansijska korporacija (CIČ)

Vrednost akcija "Dongfeng automobili" povećana je 10 odsto, "FAW-a 4,9, a kompanije "Grejt vol" 3,56 procenata, na 14,51 juana.

Mnoge zemlje pribegavaju praksi uvođenja "zvaničnih vozila", kao jedan od načina da se pomaže domaća autoindustrija, ističu analitičari.

Odluka o listi automobila koje mogu nabavljati kineski državni organi predstavlja signal čvrste rešenosti vlade da podržava domaću autoindustriju, ističu analitičari, navodeći da je vladina podrška lokalnim brendovima veća nego što se očekivalo.

Inostrane robne marke čine oko 80 procenata ukupne prodaje u Kini. Na širem tržištu, one učestvuju sa sedam na svakih 10 prodatih kola u zemlji, koja je 2009 godine pretekla SAD i postala najveće tržište automobila na svetu, prema podacima udruženja kineskih proizvođača automobila.

Kina je izdvojila 80 milijardi juana za nabavku vozila za potrebe vladinih organa u 2010. godini, što je 4,5 odsto ukupne prodaje putničkih automobila, s tim što prosečna prodajna cena iznosi 160.000 juana, prema podacima CIČ.

Procenjuje se da je državna flota automobila u Kini brojala najmanje 5,2 miliona vozila u novembru 2007, što je više nego ukupan broj kola prodatih u Japanu minule godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: