Grci: Svi ćemo biti robovi Nemaca

Grci koji su u nedelju uveče spalili pola Atine, glavnog krivca za očajnu ekonomsku situaciju u svojoj zemlji, pored svoje nesposobne vlade, vide u Nemačkoj.

Svet

Izvor: Politika, Press

Sreda, 15.02.2012.

00:01

Default images

Heleni optužuju Germane da su ih doveli do prosjačkog štapa kako bi mogli da ih iskorišćavaju u narednoj deceniji.

"Do 2020. godine bićemo robovi Nemaca. Nemoguće je živeti u ovakvim uslovima", rekao je inženjer Andreas Maragudakis, jedan od 100.000 demonstranata koji su protestovali u Atini.

Njegova izjava predstavlja samo još jednu potvrdu da Grci misle da su Nemci odgovorniji od njih samih što im se zemlja nalazi na ivici propasti. Kada se tome doda paljenje nemačke zastave, što je gotovo postala tradicija na demonstracijama u Atini, kao i prošlogodišnji skandalozni plakati sa likom nemačke kancelarke Angele Merkel u nacističkoj uniformi, jasno je koga Grci smatraju mastermajndom svoje drame.

Lider desničarske partije LAOS Jorgos Karacaferis, čiji su poslanici napustili vladu premijera Lukasa Papadimosa, izjavio je da Grci ne žele da budu pod nemačkom čizmom.

"Nemci hoće da nas kolonizuju, ponize i da nam sruše dostojanstvo. Grčka ne može da preživi van Evropske unije, ali može da opstane bez Nemačke", rekao je Karacaferis.

On je optužio Nemačku da želi da zavlada južnim evropskim zemljama. "Odluke EU ne donose se u Briselu, već u Berlinu. Nemci misle da svojim debelim novčanikom mogu da vladaju našim životima. Angela Merkel igra opasnu igru", zaključio je.

Ekonomski analitičari ističu da će tužna igra oko Grčke biti nastavljena uprkos tome što je vlada te zemlje usvojila paket mera štednje kako bi dobila 130 milijardi evra novog kredita.

"Čudno je da Grci, kao stari narod, ne izvlače pouke iz svoje istorije. Grčka je, naime, već jednom bankrotirala 1893. godine. Odugovlačenje i neodgovornost grčkih stranaka je 1897. dovelo tu zemlju do strogog nadzora i kontrole njenih finansija, i to upravo od strane velikih sila - među njima su i tada bile Nemačka i Francuska. Nemački planovi za štednju za Grčku, koji još izgledaju neumesni, verovatno će uskoro postati neizbežni", zaključuju analitičari.

A ono što su grčki parlamentarci izglasali u nedelju uveče u pet do 12 toliko je razbesnelo Grke da su ulice pretvorili u bojno polje. Posle svega ostale su sumorne analize.

"Niko u Grčkoj više nema budućnosti. Radio sam 45 godina u javnim službama. Moja penzija je sa 1.600 evra već smanjena na 1.100 evra. Sada će je ponovo smanjiti. Sam izdržavam sina i njegovo troje dece", rekao je penzioner Nikos Petridis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

23 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: