"Truli kompromis" spasio budžet SAD

Samo desetak sati pre nego što je blagajna Sjedinjenih Američkih Država ostala prazna, Senat je prihvatio kompromisni proračun.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 18.12.2011.

00:39

Default images

Međutim, i taj dogovor pokazuje duboku neslogu demokrata i republikanaca. Natezanje je trajalo mesecima i tek u poslednji tren je nakon Kongresa i Senat prihvatio budžet od oko bilion dolara.

Već i taj iznos je rezultat kompromisa dve glavne stranke u Sjedinjenim Američkim Državama jer pokriva izdatke samo do oktobra 2012. godine.

To svakako odgovara republikancima, jer će to značiti da će se o novim državnim troškovima pregovarati kada i službeno počne borba za izbor predsednika. Uopšte, u kompromisu o budžetu ima čitav niz elemenata koje jedva imaju ikakve veze sa državnom blagajnom, već su glavne tačke spora demokrata i republikanaca.

Tako se u tom kompromisu našao i naftovod, takozvani ”Keystone XL2 koji bi trebalo da teče od Kanade pa sve do američke obale u Meksičkom zalivu i protiv kog su protestovali mnogi čuvari životne sredine i njihovi demokratski predstavnici. Republikanci tvrde da će on osigurati 20.000 radnih mesta.

Opozicija je uspela da se izbori i za strože uslove po kojima američki građani mogu da putuju na Kubu ili šalju novac tamošnjoj rodbini.

Kompromis obuhvata i odlaganje obaveze uvođenja štedljivijih sijalica. Paradoks u tom dogovoru je da tu inicijativu uopšte nisu povele demokrate, nego bivši predsednik Buš.

S druge strane, baš kao što je u ponoć ove subote isticao prethodni budžet, tako je i samo do kraja ove godine vredela olakšica za socijalna davanja - jedan od glavnih projekata Obamine vlade.

To bi značilo da bi oko 160 miliona Amerikanaca opet moralo da plaća 6,2 umesto 4,2 odsto od svojih prihoda za socijalno osiguranje, jer je olakšica bila dogovorena samo za 2011. godinu. Taj rok se produžuje - ali samo za dva meseca.

Isto tako, republikanci su uspešno sprečili bilo kakve nove namete za veoma imućne građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: