Kina: U selu soliter od 328m (FOTO)

Oblakoder visok čak 328 metara nova je atrakcija kineskog sela Huanksi, koje uživa ugled najbogatijeg sela Kine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2011.

03:58

Default images

Gradnja oblakodera započeta je pre četiri godine, a za posetioce je otvoren 8. oktobra 2011, na 50-godišnjicu od osnivanja sela.

Huanksi je u izgradnju ovog arhitektonskog čuda uložio čak tri milijarde juana (oko 350 miliona evra). Zgrada, koja je predviđena da služi kao hotel, ima 74 sprata, a upravo je završeno i dekorisanje enterijera.

Svojom visinom oblakoder Zengdi (u bukvalnom prevodu “zemlja koja se uzdiže”) upisaće se na listu najviših građevina sveta, i to kao 15. na svetu i osma u Kini, i time stati rame uz rame Svetskom trgovinskom centru u Pekingu. "Peking je izgradio 328 metara visok novi Svetski trgovinski centar i Hunksi je želeo da dosegne istu visinu kojom će moći da mu parira", objašnjava Vu Renbao, seoski starešina i šef partije. On je dodao da su stanovnici Huanksija sami izgradili zgradu dokazavši da imaju sposobnost da ispunjavaju velike projekte i da će zgrada u budućnosti, kada se preimenuje u hotel “Longxi International”, uposliti 3.000 ljudi.

Ovo zgrada je zaokupila pažnju javnosti, ne samo impozantnošću, već i velikom statuom vola koja se nalazi u okruglom vidikovcu na vrhu oblakodera, a za čiju izradu je utrošena čak tona čistog zlata.

U zgradi sa 826 prostorija, u pet odeljaka nalazi se pet statua volova napravljenih od zlata, srebra, bakra, gvožđa i kalaja, simbolišući pet elemenata kineske kulture: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju.

Naravno, najveću pažnju privlači zlatni vo na vrhu, koji je ujedno i najskuplji i košta 300 miliona juana ili oko 350.000 evra.

Neki su kritikovali zgradu jer misle da se na taj način Huanksi razmeće svojim bogatstvom, ali je Sun Haijan, zamenik seoskog starešine i Komunističke partije, rekao da ona predstavlja simbol kojim Hunkasi “osvaja globalno”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: