Konfiskacija imovine Saaba

Švedske nadležne službe počele su pripremu za konfiskaciju dela imovine proizvođača automobila "Saab" zbog nagomilanih dugova.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

08:33

Default images

Poznati proizvođač automobila je do petka trebalo da plati 5,1 miliona švedskih kruna (551.000 evra) na ime poreza, a u najskorije vreme Saab mora da uplati poveriocima ukupno 42 miliona kruna.

Poreska služba Švedske je, naime, saopštila da je tim inspektora počeo da procenjuje likvidnu aktivu Saaba u vezi sa mogućom konfiskacijom, ukoliko fabrika ne bude u stanju da plati dospele dugove.

Proizvodnja u fabrici automobila Saab bila je prekinuta u aprilu jer su isporučioci, zbog neplaćenih računa, zaustavili isporuku. Firma je obnavljanje proizvodnje ponovo odložila. Sa mogućim nastavkom rada sada računa najranije krajem avgusta.

Vlasnik Saaba je firma „Swedish Automobile“, nekadašnji holandski Spajker koji se početkom prošle godine sporazumeo sa američkim Dženeral motorsom (GM) da od njega kupi posrnuli Saab za 400 miliona dolara (280 miliona evra). Taj sporazum je sačuvao švedsku marku od postepenog prestanka sa radom što je planirao GM.

Nakon toga je napravljen dogovor sa dvema kineskim kompanijama koje bi trebalo da reše dugoročnije finansiranje Saaba. Kineski investitori bi na taj način stekli većinsko vlasništvo, a Saab bi tako postao druga švedska fabrika automobila pod kineskom kontrolom.

Prošle godine je kineska kompanija Džili kupila švedskog proizvođača putničkih vozila Volvo od američkog koncerna Ford.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: