Nad SAD se nadvila senka bankrota

Dva politička tabora u američkom Kongresu i dalje su ukopana u svojim rovovima, ne uspevajući da približe gledišta i primaknu se bliže dogovoru.

Svet

Izvor: Beta, Politika

Sreda, 20.07.2011.

00:04

Default images

Dogovor je neophodan da se, podizanjem zakonskog limita za zaduživanje vlade, izbegne bankrot države

Republikanci su izglasali u Predstavničkom domu svoje verzije kresanja budžetskih stavki i ustavnog amandmana koji vladu obavezuje da vodi uravnoteženu fiskalnu politiku, uvodeći ujedno i kongresnu „super većinu” kao neophodan uslov za svako buduće povećavanje poreza.

Vreme ističe. Prema svim proračunima, neophodno je da se politički dogovor postigne do kraja ove nedelje, kako bi se do 2. avgusta – dana kada će vlada ostati bez para da podmiruje svoje obaveze i isplaćuje poverioce – obavile sve neophodne kongresne procedure.

Politički sistem je prenapregnut do krajnjih granica, pošto ovde nema mehanizma da rukovodstva dve partije svoje kongresmene prinude da glasaju za rešenje koje usaglase stranački vrhovi. Neki istaknuti republikanci, među kojima je najglasnija pretendentkinja za predsedničku nominaciju Mišel Bekman, izjavljuju da nipošto neće glasati da se plafon za zaduživanje podigne.

Ovaj zaplet doneo je jedan od najvećih ideoloških sukoba u novijoj američkoj istoriji, pri čemu su republikanci prvi put ostali bez svog „centra”, onog jezgra koje je uvek bilo za razumne i praktične kompromise. Pod pritiskom ultrakonzervativnog pokreta Čajanka i takozvanih specijalnih interesa, najstarija američka partija napravila je veliki iskorak u desno, sa jasno pokazanim namerama da tamo i ostane.

Ono što se u atmosferi koju stvara tvrda retorika dva tabora ne vidi najjasnije – to je da li je to samo verbalna vatra da se zadovolji izborna baza, kako bi posle toga mogla da se obavi politička trgovina.

Takvom uverenju u Obaminom krugu, za sada, najskloniji je Timoti Gajtner, sekretar Trežerija (finansija), koji kaže da je „apsolutno” uveren da će do pogodbe doći. „Vašington je komplikovano mesto i, uprkos svemu što se čuje, gledišta se približavaju”, izjavio je on.

Tome se nada i ostatak sveta, s obzirom na opšte procene da bi poremećaj u američkim finansijama imao „domino efekat” i na globalnu ekonomiju, a pre svega na svojim unutrašnjim nevoljama već destabilizovanu evrozonu.

Obama: Ističe vreme...

Predsednik Barak Obama kaže da ima "napretka" u pregovorima sa republikancima o zaduživanju savezne vlade SAD, ali je naglasio da "nema mnogo vremena" da se izbegne proglašenje moratorijuma SAD na plaćanje.
Navodeći opasnost "nepovoljnih tržišnih reakcija", ako se kriza ne reši brzo, Obama je pohvalio inicijativu nekolicine senatora - demokrata i republikanaca, koji su izneli nov plan za smanjenje deficita.

"Naš problem sada je što se približavamo suštini, a nema mnogo vremena", naglasio je predsednik, dok je Trezor upozorio da bi moratorijum SAD na isplate stupio na snagu 2. avgusta ako ne bude sporazuma u Kongresu o podizanju plafona za zadužvanje savezne vlade.

Obama, koji želi ambiciozan sporazum o smanjenju deficita, uz smanjenje potrošnje i povećanje prihoda, ohraben je inicijativom šest senatora koji su izneli nov plan koji, navodno, predviđa smanjenje rashoda za 3.600 do 3.700 milijardi dolara tokom 10 godina.

To bi obuhvatilo povećanje prihoda savezne vlade, bez povećanja poreza - čemu se republikanci oštro protive, već kroz reformu poreskog sistema. Isti izvor kaže da se plan bavi i programom Mediker za zdravstveno osiguranje starijih, za čije očuvanje se zalažu Obamine demokrate.

Prema Obami "taj predlog je uglavnom u skladu sa pristupom za koji sam se zalagao. Mislim da je to veoma važan korak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: