Sreda, 20.07.2011.

00:04

Nad SAD se nadvila senka bankrota

Dva politička tabora u američkom Kongresu i dalje su ukopana u svojim rovovima, ne uspevajući da približe gledišta i primaknu se bliže dogovoru.

Izvor: Beta

Nad SAD se nadvila senka bankrota IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

grobar_CAN

pre 12 godina

@Zoran

Slazem se sa vama.Takodje sam zahvalan sto Kanada ima politicare koji svoju energiju ulazu u privredni,ekonomski i socijalni razvoj,za razliku od nekih drugih (juznije) koji svoje probleme resavaju izazivanjem novih ratnih sukoba i zarista.A ako pogledamo vrednost "VASE" i" NASE" valute u poslednjih 3 godine,pre bih rekao da ste vi na putu da postanete Meksiko.Mi se na to OVDE necemo zaliti,bar nam je odmor u Americi jeftin.
Pozdrav iz Kanade.

QQQ

pre 12 godina

@(Andrej, 20. jul 2011 05:51)

americki ratovi po inostranstvu su investicija a ne gubitak novca.Ogromne pare "zaradjuju" bas u ovom sektoru, zato se i cirkus tj.fabrika seli iz drzave u drzavu zavijajuci stanovnike tih zemalja u crno a i sve ostale koji nemo posmatraju sta ameri rade.
Skoro sam gledao na TV,kad zaustavljaju jednog americkog japija cija firma posluje u Iraku ( inace hiljadu americkih firmi je tamo) i pitaju ga za buducnost Iraka, a on im odgovara da ce Irak u buducnosti biti odlicno mesto za pravljenje novca ali jako lose za zivot irackog naroda!?Okrenu se "covek" i ode u Irak valjda.

buki

pre 12 godina

pitam se pitam ko nije dao svoju valutu zarad ujedinjenja eu?
iz cele ove sage evro ce da bude po meni najveci gubitnik.A ako i dolar zvekne povuci ce za sobom i zemlje kao sto su delovi eu,rusija pa i kina.svi ce ponovo preci na svoje valute,a svajcarci kao i proslosti ce ostati svajcarci.U tom slucaju evropa prestaje da bude monetarna unija ili bar deo nje.

Ekonomista

pre 12 godina

Ne slazem se sa teorijama zavere SAD su jednostavnoi decenijama trosile mnogo vise nego sto su mogle e sada se placaju racuni, a na to dodajte efekat kineske ekonomije i dobijate potencijalni bankrot koji ce oni naravno uzbeci u poslednjem trenutku ali ce cena biti ogroman inflacija, kako i da je SAD gube primat ekonomske super sile

korekcija

pre 12 godina

...ne brinite se, ovo je sve patka. 60 puta su do sada povecavali debt limit, to je vise protokolarno. a i dalje su mnogo manje zaduzeni od evrope..a kada bi se gledalo po stanovniku ili jos bolje, po prosecnoj plati, videli bi da prosecni amer duguje manje od godisnje prosecne plate, sto je nista u poredjenju sa prosekom u EU.
(Andrej, 20. jul 2011 05:51)

Ili te je neko slagao ili loše računaš
- USA national debt iznosi nešto preko 14.500 milijardi dolara ili nešto više od 46.500 US$ po glavi stanovnika
- čak i da je prosečna godišnja plata na nivou USA tolika, a nije, niža je, zaposlenih ima recimo oko 40% pa bi i dug po zaposlenom bio oko 120.000
- što se EU tiče, da ne idemo mnogo daleko, da vidimo kako stoji grešna Grčka sa svojih recimo 350 milijardi evra duga na 11 miliona stanovnika. To mu dođe oko 32.000 evra po glavi ili oko 45.500 US$.

Znači zaključak je jednostavan, gledajući samo brojeve USA je "dužna ko Grčka". Normalno da te dve zemlje i ta dva duga nemaju veze jedan s drugim ali to su statistički podaci.

Više podataka o USA dugu imate recimo na http://www.usdebtclock.org/

x1

pre 12 godina

Isto kao što je nastala i sama današnja verzijarepublikanske stranke, iz nezadovoljstva nakon ukidanja ropstva.

Ovaj, Republikanska stranka je nastala kao stranka koja se bori protiv ropstva. Njen osnivac je bio Linkoln. Demokatska stranka (nastala par decenija ranije) je vise od veka vladala na Jugu i zagovarala ropstvo.

Ne razumem zasto pisete o stvarima o kojima nista ne znate. Kao i svuda, i istorija SAD je vrlo komplikovana i ne moze se savladati gledanje 2-3 "dokumentarna" filma.

razume se

pre 12 godina

Pa kako ih nije sramota! U poslednju krizu su oni napravili i prvi su je prevazisli,djubrad bezobrazna...covek treba na Mars da pobegne da bih zaobisao sva ova ****** novijeg doba, lazne pro-humanisticke globalizacije koja je najveci paradoks,price o slobodi, u kojoj covek ima sve manje prava...zar posteni,radni i pravicni ljudi da postanu taoci sebicne i pohlepne elite?!?! Lepo meni moj stari govori da ovo sto je on doziveo zadnjih 50 godina u Jugoslaviji nije nista u poredjenju sa onim sto ce se dogoditi na globalnom planu za vreme zivota mene i moje brace...

x1

pre 12 godina

"Pod pritiskom ultrakonzervativnog pokreta Čajanka i takozvanih specijalnih interesa, najstarija američka partija napravila je veliki iskorak u desno, sa jasno pokazanim namerama da tamo i ostane. "

Demokratska stranka nema nista manje specijalnih interesa nego Republikanci (sindikati javnih radnika, Wallstreet koji pretezno glasa za Demokrate itd). Takodje, Demokratska stranka je starija od Republikanske.

MC Conrad razume sve

pre 12 godina

Pozdrav svima!
Iako sam pomalo laik i nisam dipl.ekon., neke stvari su potpuno jasne kad se čovek malo zamisli i pročita između redova gomilu gluposti koje sve ove marionete izvale...
Šta je poenta?
Vlade i banke su potpuno nalik tzv. mitskim bićima "vampirima", ne mogu ti ući u kuću dok ih ti ne pustiš sam tj. sve mora da se izglasa, obradi javno mnjenje i obični ljudi, ubediti ih da su oni svi fini i dobroi, došavši kod vas u kući na čajić i kolačić, kad mi tamo, a ono međutim...
Pa šta ako se ne izglasa ta njihova odredba? Baš bih voleo da vidim šta bi se onda desilo... Naduvajmo balon, nek manji pokleknu jer tada je lakše da ga "šutneš" i umeš mu sve za desetinu vrednosti.Naravno da je to šarada i totalna prevara sa elementima pretnji da svetu predstoji doba mraka i policijskog časa.
Obama još jedan u nizu manekena, ali koji barem šarmantan i naravno kvazi crn, da bi se dokazalo i da crnac može biti predsednik, obećanja o napuštanju Iraka i Avganistana je bila priča za malu decu, sad stucavaju Libiju (inače za Gadafija mislim da je degenerik), Afrika umire u međuplemenskim sukobima i gladi itd.
Ameri, još od 30-ih godina su bankrotirali za vreme predsednika Willson-a (koji je bio nasankan od strane lobista, bankraskih kartela i vodećih porodica koje raspolažu kartelom Rokafeleri, Rotšildi, Morgani itd.i pred kraj života to i priznao), a se danas se održava uz pomoć konstantnih ratova, žarišta po svetu, iznenadnih senzacionalističkih epidemija i buntovnih generala i vladara po zemljama 3-eg sveta koje treba svrgnuti jer odjednom su pretnja miru u svetu bla, bla truć.
Amerika je prelepa zemlja (priroda) sa ljudima koje nije apsolutno briga za ostatak sveta (barem većinu) i suštinski žive u veštački kreiranom raju na konto nas ostalih.
Grupa DE.BIL.derberg, MMF i razni banksteri i tako ti, su kreatori novog svetskog poretka tj. malo njih dobro živi i uživa, mi se krpimo i znalazimo.
Današnja demokratija kao izraz slobodno može da se preformuliše u korpokratija.
Tako da, dobri moji, nemojte baš sve rasprodavati po selima da bi se kućili po velikim gradovima i okrenimo se poljoprivredi i porodice, a banke neka žive jedna od druge.
Istina, za dosta toga smo i sami krivi jer smo lakoverni, baveći se životima drugih (eh da, Dača i Nale su opet zajedno - mislim...), neobrazovani u velikoj meri i naravno lenji i sve više apatični...
Sa nadom da će biti bolje, pozdravljam vas sa frazom "smrt fašizmu", što ne znači i automatski sloboda narodu, jer svakako će ga neko drugi uzjašitiii...

mujcinovic salih

pre 12 godina

Ovoliko budalastina pisanih na rubu pameti nema nigde.Komentar bi trebao da je smislen a vecina danasnjih nema veze sa mozgom.Cast izuzecima.

medicinar

pre 12 godina

barack obama mozda potpise papir za dodatno zaduzivanje, mozda ne potpise, ali ni jedna opcija nece promeniti osnovno stanje stvari -usa zivi na dug! standar koji prosecni amerikanac ima ne moze se dalje oslanjati na americku privredu, prosto, ne zaragjuju dovoljno. imaju oni svojih uspeha, mcdonald, holywood, cocacola; zarade i reketiranjem vladajucih kuca saudi arabie, katara i ostalih svojih "saveznika", kojima "garantuju bezbednost", tu i tamo donesu kuci ratni plen (irak, kuvajt, sad ce libija) ali malo je to. stvar je u tome sto se poslednij par decenija u svetu pojavilo nekoliko mocnih ekonomsko -vojenih struktura, pa ameri moraju da dele sve manji plen. izvuci ce se oni iz ovoga, taj "bankrot" im ozbiljno ne preti. ali mozda vec sledeci, koji zapreti u uslovima kada americka vlada bude vojno -politicki slabija i kreditorima neprivalcna, donese nesto, sto ce obradovati slobodne ljude u celom svetu.

Зоран

pre 12 godina

Zato krupan kapital vidi rešenje da sada "slomi" otpor građana i da ih natera da žive bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, po principu "OTMI SIROMAŠNIMA I DAJ BOGATIMA".

-----------

За разлику од Србије где је: ОТМИ РАДНИЦИМА ДАЈ НЕРАДНИЦИМА.

Зоран

pre 12 godina

(grobar_CAN, 20. jul 2011 00:55), живео сам у Канади и знам колико мрзите Амере. Али је срећа што имате мало паметне политичаре па вас не слушају много, иначе бисте сада били Мексико. Поздрав из САД.

bankarske mahinacije

pre 12 godina

Ameri ce samo na tom celom tom problemu zaraditi.....dajmo malo vremena tom cirkusu pa ce mo se uveriti.....nista nije slucajno, a pogotovo u bankarskim mahinacijama......

Jelena

pre 12 godina

@Saša...A tvoja zemlja je stanište čega? Evo pogledaj u vestima danas ti je uhapšen jedan patriota ubica,juče se moralna sisata pevaljka iz kućnog pritvora nije pojavila na sudu,pogledaj prvo gde ti živiš pa onda kritikuj druge.Amerika nije poslednjih 60 godina najveća sila u svetu slučajno,priznajem nisam baš neki njihov ljubitelj i mnogo toga im zameram,ali kad se nadje neko iz krezave i još uvek polu pismene Bosne ili Srbije koji slavi ratne zločince i u slobodno vreme gleda polugole pevaljke u tom slučaju ću stati na stranu čak i Amerike.

Janko

pre 12 godina

Ta drzava je odavno imaginarna jer su odavno u bankrotu tako da ih ne treba mnogo zarezivati jer nemaju nikakav uticaj. Sve je to samo gluma a kada se predstava zavrsi svi lepo odu kucama.

A i drze ih Kinezi tako da kada oni odluce tada ce amerika pasti a onda ce pacovi poceti da traze nova utocista i zrtvene drzave za oplodjavanje kapitala.

MilanR

pre 12 godina

Ekonomski sistem u Americi jednostavno više nije održiv. Raste pritisak na budžet za socijalno i zdravstveno osiguranje, za penzije. A PRILIV U BUDŽET SE SMANJUJE i zbog krize ali i zbog sistemske ekonomske stagnacije. Ako se poveća plafon zaduženja ovaj problem ne može da se reši, nego će ubrzo morati ponovo da se povećava zaduženje. Zato krupan kapital vidi rešenje da sada "slomi" otpor građana i da ih natera da žive bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, po principu "OTMI SIROMAŠNIMA I DAJ BOGATIMA".

Ovo bi mogao da bude eksperiment da se proveri - da li će građani u Americi prihvatiti niže i niže standarde života ili će se pobuniti. Ako prihvate, onda će probati taj recept da primene i u evropskim zemljama.

Dakle, ideja je da najbogatiji zadrže svoje privilegije, a da ostali žive sve gore i gore, da manje jedu, da se manje leče i obrazuju.

Alexandro

pre 12 godina

Amerika, u danasnjem smislu, moze *propasti* samo ako dolar prestane da bude svetska valuta, a na dobrom je putu, doduse dugorocnom, jer svet sve vise kapira da ne zeli da bude zatocenik periodicnih ubacivanja i izvlacenja dolara iz privrede koje time uzrokuju ekonomski rast ili ekonomsku krizu, onda kad to odgovara privatnim vlasnicima (da privatnim, ne drzavi) Amercike centralne banke zvane FED.

јовица

pre 12 godina

Америка пропада јер је нису водили десничари него левичари. Ако се то и деси, биће то добро за њих да се врате на онај пут који је овом свету био добар. ТО је онај пост ратни када је Америка била носилац демократије у свету.

VladaNS

pre 12 godina

Ne vidim zasto bi nama bilo puno losije nego sada. Mi smo na toj granici ispod koje se nalazi samo nesto poput teme iz nekog postapokalipticnog filma. A mi smo Srbi. Kad mozemo da imamo tapkarose ispred policije za brojeve za pasos, LK i ostalo, snacicemo se i u slucaju neke postapokalipse.

Nego sve ovo nije samo prazna prica. Vec mesecima cesto igram preko Sony-a sa jednim likom iz Amerike. Vec smo se poprilicno i sprijateljili pa su teme sa igara, izmedju ostalog, stigle i do svakodnevnog zivota. Po njegovim recima (ukratko cu), oseca se sve vece i vece nezadovoljstvo kod ljudi. Sve se jos kako tako vestacki odrzava. Njegovi roditelji za dve nedelje zaradjuju 2000 dolara. Lepo jeste ali za taj isti kesh se pre pet godina moglo vise. Cak i oni to, itekako, osecaju. Ljudi se sve vise i vise zaduzuju. Pare se stampaju a balon raste i raste. Pitanje je samo kad ce puci. Ja licno nemam nista protiv obicnog USA gradjanina i ne zelim nikome zlo (da stavim sad na stranu njihovu politiku i smorni patriotizam) ali previse trose, stampaju novca i realno je da to vodi ka velikom (balon) prasku. Naravno, taj prasak ce osetiti svi. Jednom mora da se dogodi i to tumbanje. Balans snaga se premesta na istok. Dopalo se to nekome ili ne.

U potrazi za Oskarom

pre 12 godina

Kako rece jedan iskusni ekonomista:
Samo su dva resenja
1. Ili da jedni drugima otpisu dugove pa da se krene od nule (sto zavisi od bakarskog lobija)
2. Ili 3 svetski rat

Trece resenje ne postoji a uvek se setim Staloneove recenice iz filma Oskar: "U svom mafijaskom zivotu sam imao posla sa svakavim sljamom ali vi bankari ste i njih prevazisli"

Živi bili, pa videli

pre 12 godina

Ljudi, šta se palite? Amerika NEĆE bankrotirati. Možda nisu poznati po inteligenciji, ali nisu glupi. Tačno znaju šta rade.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Dok nasa ekonomija ne postoji ovde se na "biz" stranicama bavimo ekonomijama zemalja koje su svetlosnim godinama ispred nas. Dok zemlja propada i pola naroda crkava od gladi me se bavimo temama da li ce Amerika da propadne?

Barkley

pre 12 godina

Uh, ala nas lože danima (a i vi s njima svakodnevnim tekstovima), da bismo na kraju svi odahnuli kada sve bude sređeno i bili kao srećni, sve je sređeno, svet je spašen. Kao što je napisao čitatelj iz Kanade, u poslednjim sekundama.

Gomila ljudi tamo živi od rada u administraciji i zato moraju s vremena na vreme da naprave ovakvu frku da bi ispalo kako oni nešto bitno rešavaju, eto, danonoćno se raspravljaju i bore za ''svetlu budućnost'', da ih ne bi neki šljaker sa Srednjeg zapada s pravom upitao: Šta ćete nam svi vi i sve te priče, kog đavola?

Gradimir Stefanovic

pre 12 godina

Radi se o najobicnijoj predostroznosti pred rasplet dogadjaja u Evropi. Koliko puta nam je kao deci tata govorio: "Dao bi ti tata sine ali nisam primio platu"
Dakle, nema propasti sveta tek tako, jednostavno treba shvatiti velike sile i njihove napore za super dominacijom. Mozda ovakvo predinfraktno stanje predstavlja veliku igru izmedju SAD i Kine.
Ako je SAD stvarno u problemima, onda smo i mi u istoj kozi. Vise nam nece reprogramirati dugove i racunati pri tome jos vece zarade, nego cemo sve morati da isplatimo a to je onda i nas bankrot.

Bojan

pre 12 godina

Pa tu se i radi o tome da se Obama što više umanji i omalovaži, od strane republikanaca. Koji se pripremaju za sledeće izbore, i još uvek ne mogu da prebole crnca na vrhu države. Sama takozvana " Tea party" je nastala zbog desničarskog i konzervativnog nezadovoljstava, nakon što je crnac izabran za predsednika. Isto kao što je nastala i sama današnja verzijarepublikanske stranke, iz nezadovoljstva nakon ukidanja ropstva.

Andrej

pre 12 godina

@supa
jedini odgovor je: izbori.

gomila republikanaca je javno reklo da im je prioritet i jedini cilj skidanje obame sa mesta predsednika. o tome se radi a oni imaju vecinu u telu koje odlucuje o budzetu.

ne brinite se, ovo je sve patka. 60 puta su do sada povecavali debt limit, to je vise protokolarno. a i dalje su mnogo manje zaduzeni od evrope..a kada bi se gledalo po stanovniku ili jos bolje, po prosecnoj plati, videli bi da prosecni amer duguje manje od godisnje prosecne plate, sto je nista u poredjenju sa prosekom u EU.

naivan je ili debelo neobavesten svako ko misli da ce USA da bankrotira u narednih 30 godina. a sa druge strane, njihova ekonomija je jako promenjiva. ratovi ih skupo kostaju, pa su resili da se ne igraju policajca u buducnosti(jer se ne isplati). time gube kredibilitet jedine supersile, ali na kraju se gleda samo kesh.

Max

pre 12 godina

"Tome se nada i ostatak sveta, s obzirom na opšte procene da bi poremećaj u američkim finansijama imao „domino efekat” i na globalnu ekonomiju"

Mi ovde u Srbiji se baš i ne nadamo, neka propadnu! Realno, šta mi imamo pa da izgubimo? Jedino da izbije neki rat pa da nas sve pobiju, ali i ovako ćemo uskoro pomreti od gladi. Ovde se tako očajno i tužno živi da bar jedno 30-40% ljudi osim straha od smrti ništa drugo ne održava u životu. Kad pogledam sve te ljude oko sebe, koliko su smrvljeni i osiromašeni u svakom pogledu, pitam se šta ih motiviše da ustanu ujutru iz kreveta i započnu "novi" dan.

strelaa

pre 12 godina

najzanimljiviji su mi oni koji prizeljkuju bankrot amerike. ne shvataju ljudi da ako americka ekonomija propadne, u srbiji ce se jesti trava po parkovima, a i u ostalim zemljama...

kaktus

pre 12 godina

Koliko ja vidim,jedino što bi moglo da se nadvije nad amerikom je petokraka ili eventualno srp i čekić! ići će i drug klinton i drugarica levinski na radne akcije,sviraće taj pod stare dane i nešto drugo osim saksofona!

grobar_CAN

pre 12 godina

Zivim u Kanadi i ne mogu vam opisati koliko se i obicnim Kanadjanima gadi svaka nova politicka vest ili odluka koja dolazi iz "juznog komsiluka".
Ovo je prevazislo svaku meru.Ocekujem da ce u vezi ove krize (bankrota) u dogledno vreme snimiti jedan holivudski triler u kojem Obama 3 sekunde pre ponoci potpisuje dokument koji sprecava bankrot.Ta nacija jednostavno zivi za filmsku dramu.
Sto se tice krize,ekonomska politika SAD-a je u rukama privatnih bankara jos od vremena "velike depresije" (koja je takodje napravljena od strane istih bankara).Obama,ili bilo koji drugi predsednik te Drzave je obican klovn koji izadje pred masu i saopsti ono sto je vec odluceno od strane mocnih lobista.Thomas Jefferson je bio vizionar i jedini koji je upozoravao americku javnost na pogubno delovanje bankarskih kartela.
Pozdrav Srbiji od citatelja iz Kanade.

Mrka

pre 12 godina

Americi ide u prilog da Evropu baci na kolena. Njima jednostavno ne odgovara jaka Nemačka. Proglasiće bankrot kako bi izazvali drugi talas ekonomske krize koju neće preživeti slabe(citaj:prezadužene)evropske privrede. Na kraju krajeva nekada su bili Svetski ratovi, koji su u neku ruku predstavljali i ekonomske slomove mnogih ekonomija. Danas toga nema, ali zato mora postojati nesto (kriza) što će karte na stolu deliti iznova i iznova. Amerika ima dovoljno iskustva u upravljanju krizom da iz nje izadje jaca. Iz svakog sloma izađe nešto veoma pozitivno i konstruktivno. Status quo Americi ne ide u prilog u situaciji u kakvoj jeste.

grobar_CAN

pre 12 godina

Zivim u Kanadi i ne mogu vam opisati koliko se i obicnim Kanadjanima gadi svaka nova politicka vest ili odluka koja dolazi iz "juznog komsiluka".
Ovo je prevazislo svaku meru.Ocekujem da ce u vezi ove krize (bankrota) u dogledno vreme snimiti jedan holivudski triler u kojem Obama 3 sekunde pre ponoci potpisuje dokument koji sprecava bankrot.Ta nacija jednostavno zivi za filmsku dramu.
Sto se tice krize,ekonomska politika SAD-a je u rukama privatnih bankara jos od vremena "velike depresije" (koja je takodje napravljena od strane istih bankara).Obama,ili bilo koji drugi predsednik te Drzave je obican klovn koji izadje pred masu i saopsti ono sto je vec odluceno od strane mocnih lobista.Thomas Jefferson je bio vizionar i jedini koji je upozoravao americku javnost na pogubno delovanje bankarskih kartela.
Pozdrav Srbiji od citatelja iz Kanade.

Max

pre 12 godina

"Tome se nada i ostatak sveta, s obzirom na opšte procene da bi poremećaj u američkim finansijama imao „domino efekat” i na globalnu ekonomiju"

Mi ovde u Srbiji se baš i ne nadamo, neka propadnu! Realno, šta mi imamo pa da izgubimo? Jedino da izbije neki rat pa da nas sve pobiju, ali i ovako ćemo uskoro pomreti od gladi. Ovde se tako očajno i tužno živi da bar jedno 30-40% ljudi osim straha od smrti ništa drugo ne održava u životu. Kad pogledam sve te ljude oko sebe, koliko su smrvljeni i osiromašeni u svakom pogledu, pitam se šta ih motiviše da ustanu ujutru iz kreveta i započnu "novi" dan.

strelaa

pre 12 godina

najzanimljiviji su mi oni koji prizeljkuju bankrot amerike. ne shvataju ljudi da ako americka ekonomija propadne, u srbiji ce se jesti trava po parkovima, a i u ostalim zemljama...

Mrka

pre 12 godina

Americi ide u prilog da Evropu baci na kolena. Njima jednostavno ne odgovara jaka Nemačka. Proglasiće bankrot kako bi izazvali drugi talas ekonomske krize koju neće preživeti slabe(citaj:prezadužene)evropske privrede. Na kraju krajeva nekada su bili Svetski ratovi, koji su u neku ruku predstavljali i ekonomske slomove mnogih ekonomija. Danas toga nema, ali zato mora postojati nesto (kriza) što će karte na stolu deliti iznova i iznova. Amerika ima dovoljno iskustva u upravljanju krizom da iz nje izadje jaca. Iz svakog sloma izađe nešto veoma pozitivno i konstruktivno. Status quo Americi ne ide u prilog u situaciji u kakvoj jeste.

U potrazi za Oskarom

pre 12 godina

Kako rece jedan iskusni ekonomista:
Samo su dva resenja
1. Ili da jedni drugima otpisu dugove pa da se krene od nule (sto zavisi od bakarskog lobija)
2. Ili 3 svetski rat

Trece resenje ne postoji a uvek se setim Staloneove recenice iz filma Oskar: "U svom mafijaskom zivotu sam imao posla sa svakavim sljamom ali vi bankari ste i njih prevazisli"

kaktus

pre 12 godina

Koliko ja vidim,jedino što bi moglo da se nadvije nad amerikom je petokraka ili eventualno srp i čekić! ići će i drug klinton i drugarica levinski na radne akcije,sviraće taj pod stare dane i nešto drugo osim saksofona!

MilanR

pre 12 godina

Ekonomski sistem u Americi jednostavno više nije održiv. Raste pritisak na budžet za socijalno i zdravstveno osiguranje, za penzije. A PRILIV U BUDŽET SE SMANJUJE i zbog krize ali i zbog sistemske ekonomske stagnacije. Ako se poveća plafon zaduženja ovaj problem ne može da se reši, nego će ubrzo morati ponovo da se povećava zaduženje. Zato krupan kapital vidi rešenje da sada "slomi" otpor građana i da ih natera da žive bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, po principu "OTMI SIROMAŠNIMA I DAJ BOGATIMA".

Ovo bi mogao da bude eksperiment da se proveri - da li će građani u Americi prihvatiti niže i niže standarde života ili će se pobuniti. Ako prihvate, onda će probati taj recept da primene i u evropskim zemljama.

Dakle, ideja je da najbogatiji zadrže svoje privilegije, a da ostali žive sve gore i gore, da manje jedu, da se manje leče i obrazuju.

VladaNS

pre 12 godina

Ne vidim zasto bi nama bilo puno losije nego sada. Mi smo na toj granici ispod koje se nalazi samo nesto poput teme iz nekog postapokalipticnog filma. A mi smo Srbi. Kad mozemo da imamo tapkarose ispred policije za brojeve za pasos, LK i ostalo, snacicemo se i u slucaju neke postapokalipse.

Nego sve ovo nije samo prazna prica. Vec mesecima cesto igram preko Sony-a sa jednim likom iz Amerike. Vec smo se poprilicno i sprijateljili pa su teme sa igara, izmedju ostalog, stigle i do svakodnevnog zivota. Po njegovim recima (ukratko cu), oseca se sve vece i vece nezadovoljstvo kod ljudi. Sve se jos kako tako vestacki odrzava. Njegovi roditelji za dve nedelje zaradjuju 2000 dolara. Lepo jeste ali za taj isti kesh se pre pet godina moglo vise. Cak i oni to, itekako, osecaju. Ljudi se sve vise i vise zaduzuju. Pare se stampaju a balon raste i raste. Pitanje je samo kad ce puci. Ja licno nemam nista protiv obicnog USA gradjanina i ne zelim nikome zlo (da stavim sad na stranu njihovu politiku i smorni patriotizam) ali previse trose, stampaju novca i realno je da to vodi ka velikom (balon) prasku. Naravno, taj prasak ce osetiti svi. Jednom mora da se dogodi i to tumbanje. Balans snaga se premesta na istok. Dopalo se to nekome ili ne.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Dok nasa ekonomija ne postoji ovde se na "biz" stranicama bavimo ekonomijama zemalja koje su svetlosnim godinama ispred nas. Dok zemlja propada i pola naroda crkava od gladi me se bavimo temama da li ce Amerika da propadne?

Alexandro

pre 12 godina

Amerika, u danasnjem smislu, moze *propasti* samo ako dolar prestane da bude svetska valuta, a na dobrom je putu, doduse dugorocnom, jer svet sve vise kapira da ne zeli da bude zatocenik periodicnih ubacivanja i izvlacenja dolara iz privrede koje time uzrokuju ekonomski rast ili ekonomsku krizu, onda kad to odgovara privatnim vlasnicima (da privatnim, ne drzavi) Amercike centralne banke zvane FED.

MC Conrad razume sve

pre 12 godina

Pozdrav svima!
Iako sam pomalo laik i nisam dipl.ekon., neke stvari su potpuno jasne kad se čovek malo zamisli i pročita između redova gomilu gluposti koje sve ove marionete izvale...
Šta je poenta?
Vlade i banke su potpuno nalik tzv. mitskim bićima "vampirima", ne mogu ti ući u kuću dok ih ti ne pustiš sam tj. sve mora da se izglasa, obradi javno mnjenje i obični ljudi, ubediti ih da su oni svi fini i dobroi, došavši kod vas u kući na čajić i kolačić, kad mi tamo, a ono međutim...
Pa šta ako se ne izglasa ta njihova odredba? Baš bih voleo da vidim šta bi se onda desilo... Naduvajmo balon, nek manji pokleknu jer tada je lakše da ga "šutneš" i umeš mu sve za desetinu vrednosti.Naravno da je to šarada i totalna prevara sa elementima pretnji da svetu predstoji doba mraka i policijskog časa.
Obama još jedan u nizu manekena, ali koji barem šarmantan i naravno kvazi crn, da bi se dokazalo i da crnac može biti predsednik, obećanja o napuštanju Iraka i Avganistana je bila priča za malu decu, sad stucavaju Libiju (inače za Gadafija mislim da je degenerik), Afrika umire u međuplemenskim sukobima i gladi itd.
Ameri, još od 30-ih godina su bankrotirali za vreme predsednika Willson-a (koji je bio nasankan od strane lobista, bankraskih kartela i vodećih porodica koje raspolažu kartelom Rokafeleri, Rotšildi, Morgani itd.i pred kraj života to i priznao), a se danas se održava uz pomoć konstantnih ratova, žarišta po svetu, iznenadnih senzacionalističkih epidemija i buntovnih generala i vladara po zemljama 3-eg sveta koje treba svrgnuti jer odjednom su pretnja miru u svetu bla, bla truć.
Amerika je prelepa zemlja (priroda) sa ljudima koje nije apsolutno briga za ostatak sveta (barem većinu) i suštinski žive u veštački kreiranom raju na konto nas ostalih.
Grupa DE.BIL.derberg, MMF i razni banksteri i tako ti, su kreatori novog svetskog poretka tj. malo njih dobro živi i uživa, mi se krpimo i znalazimo.
Današnja demokratija kao izraz slobodno može da se preformuliše u korpokratija.
Tako da, dobri moji, nemojte baš sve rasprodavati po selima da bi se kućili po velikim gradovima i okrenimo se poljoprivredi i porodice, a banke neka žive jedna od druge.
Istina, za dosta toga smo i sami krivi jer smo lakoverni, baveći se životima drugih (eh da, Dača i Nale su opet zajedno - mislim...), neobrazovani u velikoj meri i naravno lenji i sve više apatični...
Sa nadom da će biti bolje, pozdravljam vas sa frazom "smrt fašizmu", što ne znači i automatski sloboda narodu, jer svakako će ga neko drugi uzjašitiii...

Živi bili, pa videli

pre 12 godina

Ljudi, šta se palite? Amerika NEĆE bankrotirati. Možda nisu poznati po inteligenciji, ali nisu glupi. Tačno znaju šta rade.

Janko

pre 12 godina

Ta drzava je odavno imaginarna jer su odavno u bankrotu tako da ih ne treba mnogo zarezivati jer nemaju nikakav uticaj. Sve je to samo gluma a kada se predstava zavrsi svi lepo odu kucama.

A i drze ih Kinezi tako da kada oni odluce tada ce amerika pasti a onda ce pacovi poceti da traze nova utocista i zrtvene drzave za oplodjavanje kapitala.

Gradimir Stefanovic

pre 12 godina

Radi se o najobicnijoj predostroznosti pred rasplet dogadjaja u Evropi. Koliko puta nam je kao deci tata govorio: "Dao bi ti tata sine ali nisam primio platu"
Dakle, nema propasti sveta tek tako, jednostavno treba shvatiti velike sile i njihove napore za super dominacijom. Mozda ovakvo predinfraktno stanje predstavlja veliku igru izmedju SAD i Kine.
Ako je SAD stvarno u problemima, onda smo i mi u istoj kozi. Vise nam nece reprogramirati dugove i racunati pri tome jos vece zarade, nego cemo sve morati da isplatimo a to je onda i nas bankrot.

Andrej

pre 12 godina

@supa
jedini odgovor je: izbori.

gomila republikanaca je javno reklo da im je prioritet i jedini cilj skidanje obame sa mesta predsednika. o tome se radi a oni imaju vecinu u telu koje odlucuje o budzetu.

ne brinite se, ovo je sve patka. 60 puta su do sada povecavali debt limit, to je vise protokolarno. a i dalje su mnogo manje zaduzeni od evrope..a kada bi se gledalo po stanovniku ili jos bolje, po prosecnoj plati, videli bi da prosecni amer duguje manje od godisnje prosecne plate, sto je nista u poredjenju sa prosekom u EU.

naivan je ili debelo neobavesten svako ko misli da ce USA da bankrotira u narednih 30 godina. a sa druge strane, njihova ekonomija je jako promenjiva. ratovi ih skupo kostaju, pa su resili da se ne igraju policajca u buducnosti(jer se ne isplati). time gube kredibilitet jedine supersile, ali na kraju se gleda samo kesh.

Jelena

pre 12 godina

@Saša...A tvoja zemlja je stanište čega? Evo pogledaj u vestima danas ti je uhapšen jedan patriota ubica,juče se moralna sisata pevaljka iz kućnog pritvora nije pojavila na sudu,pogledaj prvo gde ti živiš pa onda kritikuj druge.Amerika nije poslednjih 60 godina najveća sila u svetu slučajno,priznajem nisam baš neki njihov ljubitelj i mnogo toga im zameram,ali kad se nadje neko iz krezave i još uvek polu pismene Bosne ili Srbije koji slavi ratne zločince i u slobodno vreme gleda polugole pevaljke u tom slučaju ću stati na stranu čak i Amerike.

Bojan

pre 12 godina

Pa tu se i radi o tome da se Obama što više umanji i omalovaži, od strane republikanaca. Koji se pripremaju za sledeće izbore, i još uvek ne mogu da prebole crnca na vrhu države. Sama takozvana " Tea party" je nastala zbog desničarskog i konzervativnog nezadovoljstava, nakon što je crnac izabran za predsednika. Isto kao što je nastala i sama današnja verzijarepublikanske stranke, iz nezadovoljstva nakon ukidanja ropstva.

Barkley

pre 12 godina

Uh, ala nas lože danima (a i vi s njima svakodnevnim tekstovima), da bismo na kraju svi odahnuli kada sve bude sređeno i bili kao srećni, sve je sređeno, svet je spašen. Kao što je napisao čitatelj iz Kanade, u poslednjim sekundama.

Gomila ljudi tamo živi od rada u administraciji i zato moraju s vremena na vreme da naprave ovakvu frku da bi ispalo kako oni nešto bitno rešavaju, eto, danonoćno se raspravljaju i bore za ''svetlu budućnost'', da ih ne bi neki šljaker sa Srednjeg zapada s pravom upitao: Šta ćete nam svi vi i sve te priče, kog đavola?

medicinar

pre 12 godina

barack obama mozda potpise papir za dodatno zaduzivanje, mozda ne potpise, ali ni jedna opcija nece promeniti osnovno stanje stvari -usa zivi na dug! standar koji prosecni amerikanac ima ne moze se dalje oslanjati na americku privredu, prosto, ne zaragjuju dovoljno. imaju oni svojih uspeha, mcdonald, holywood, cocacola; zarade i reketiranjem vladajucih kuca saudi arabie, katara i ostalih svojih "saveznika", kojima "garantuju bezbednost", tu i tamo donesu kuci ratni plen (irak, kuvajt, sad ce libija) ali malo je to. stvar je u tome sto se poslednij par decenija u svetu pojavilo nekoliko mocnih ekonomsko -vojenih struktura, pa ameri moraju da dele sve manji plen. izvuci ce se oni iz ovoga, taj "bankrot" im ozbiljno ne preti. ali mozda vec sledeci, koji zapreti u uslovima kada americka vlada bude vojno -politicki slabija i kreditorima neprivalcna, donese nesto, sto ce obradovati slobodne ljude u celom svetu.

razume se

pre 12 godina

Pa kako ih nije sramota! U poslednju krizu su oni napravili i prvi su je prevazisli,djubrad bezobrazna...covek treba na Mars da pobegne da bih zaobisao sva ova ****** novijeg doba, lazne pro-humanisticke globalizacije koja je najveci paradoks,price o slobodi, u kojoj covek ima sve manje prava...zar posteni,radni i pravicni ljudi da postanu taoci sebicne i pohlepne elite?!?! Lepo meni moj stari govori da ovo sto je on doziveo zadnjih 50 godina u Jugoslaviji nije nista u poredjenju sa onim sto ce se dogoditi na globalnom planu za vreme zivota mene i moje brace...

Зоран

pre 12 godina

Zato krupan kapital vidi rešenje da sada "slomi" otpor građana i da ih natera da žive bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, po principu "OTMI SIROMAŠNIMA I DAJ BOGATIMA".

-----------

За разлику од Србије где је: ОТМИ РАДНИЦИМА ДАЈ НЕРАДНИЦИМА.

bankarske mahinacije

pre 12 godina

Ameri ce samo na tom celom tom problemu zaraditi.....dajmo malo vremena tom cirkusu pa ce mo se uveriti.....nista nije slucajno, a pogotovo u bankarskim mahinacijama......

јовица

pre 12 godina

Америка пропада јер је нису водили десничари него левичари. Ако се то и деси, биће то добро за њих да се врате на онај пут који је овом свету био добар. ТО је онај пост ратни када је Америка била носилац демократије у свету.

x1

pre 12 godina

Isto kao što je nastala i sama današnja verzijarepublikanske stranke, iz nezadovoljstva nakon ukidanja ropstva.

Ovaj, Republikanska stranka je nastala kao stranka koja se bori protiv ropstva. Njen osnivac je bio Linkoln. Demokatska stranka (nastala par decenija ranije) je vise od veka vladala na Jugu i zagovarala ropstvo.

Ne razumem zasto pisete o stvarima o kojima nista ne znate. Kao i svuda, i istorija SAD je vrlo komplikovana i ne moze se savladati gledanje 2-3 "dokumentarna" filma.

Зоран

pre 12 godina

(grobar_CAN, 20. jul 2011 00:55), живео сам у Канади и знам колико мрзите Амере. Али је срећа што имате мало паметне политичаре па вас не слушају много, иначе бисте сада били Мексико. Поздрав из САД.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Ovoliko budalastina pisanih na rubu pameti nema nigde.Komentar bi trebao da je smislen a vecina danasnjih nema veze sa mozgom.Cast izuzecima.

korekcija

pre 12 godina

...ne brinite se, ovo je sve patka. 60 puta su do sada povecavali debt limit, to je vise protokolarno. a i dalje su mnogo manje zaduzeni od evrope..a kada bi se gledalo po stanovniku ili jos bolje, po prosecnoj plati, videli bi da prosecni amer duguje manje od godisnje prosecne plate, sto je nista u poredjenju sa prosekom u EU.
(Andrej, 20. jul 2011 05:51)

Ili te je neko slagao ili loše računaš
- USA national debt iznosi nešto preko 14.500 milijardi dolara ili nešto više od 46.500 US$ po glavi stanovnika
- čak i da je prosečna godišnja plata na nivou USA tolika, a nije, niža je, zaposlenih ima recimo oko 40% pa bi i dug po zaposlenom bio oko 120.000
- što se EU tiče, da ne idemo mnogo daleko, da vidimo kako stoji grešna Grčka sa svojih recimo 350 milijardi evra duga na 11 miliona stanovnika. To mu dođe oko 32.000 evra po glavi ili oko 45.500 US$.

Znači zaključak je jednostavan, gledajući samo brojeve USA je "dužna ko Grčka". Normalno da te dve zemlje i ta dva duga nemaju veze jedan s drugim ali to su statistički podaci.

Više podataka o USA dugu imate recimo na http://www.usdebtclock.org/

x1

pre 12 godina

"Pod pritiskom ultrakonzervativnog pokreta Čajanka i takozvanih specijalnih interesa, najstarija američka partija napravila je veliki iskorak u desno, sa jasno pokazanim namerama da tamo i ostane. "

Demokratska stranka nema nista manje specijalnih interesa nego Republikanci (sindikati javnih radnika, Wallstreet koji pretezno glasa za Demokrate itd). Takodje, Demokratska stranka je starija od Republikanske.

Ekonomista

pre 12 godina

Ne slazem se sa teorijama zavere SAD su jednostavnoi decenijama trosile mnogo vise nego sto su mogle e sada se placaju racuni, a na to dodajte efekat kineske ekonomije i dobijate potencijalni bankrot koji ce oni naravno uzbeci u poslednjem trenutku ali ce cena biti ogroman inflacija, kako i da je SAD gube primat ekonomske super sile

QQQ

pre 12 godina

@(Andrej, 20. jul 2011 05:51)

americki ratovi po inostranstvu su investicija a ne gubitak novca.Ogromne pare "zaradjuju" bas u ovom sektoru, zato se i cirkus tj.fabrika seli iz drzave u drzavu zavijajuci stanovnike tih zemalja u crno a i sve ostale koji nemo posmatraju sta ameri rade.
Skoro sam gledao na TV,kad zaustavljaju jednog americkog japija cija firma posluje u Iraku ( inace hiljadu americkih firmi je tamo) i pitaju ga za buducnost Iraka, a on im odgovara da ce Irak u buducnosti biti odlicno mesto za pravljenje novca ali jako lose za zivot irackog naroda!?Okrenu se "covek" i ode u Irak valjda.

grobar_CAN

pre 12 godina

@Zoran

Slazem se sa vama.Takodje sam zahvalan sto Kanada ima politicare koji svoju energiju ulazu u privredni,ekonomski i socijalni razvoj,za razliku od nekih drugih (juznije) koji svoje probleme resavaju izazivanjem novih ratnih sukoba i zarista.A ako pogledamo vrednost "VASE" i" NASE" valute u poslednjih 3 godine,pre bih rekao da ste vi na putu da postanete Meksiko.Mi se na to OVDE necemo zaliti,bar nam je odmor u Americi jeftin.
Pozdrav iz Kanade.

buki

pre 12 godina

pitam se pitam ko nije dao svoju valutu zarad ujedinjenja eu?
iz cele ove sage evro ce da bude po meni najveci gubitnik.A ako i dolar zvekne povuci ce za sobom i zemlje kao sto su delovi eu,rusija pa i kina.svi ce ponovo preci na svoje valute,a svajcarci kao i proslosti ce ostati svajcarci.U tom slucaju evropa prestaje da bude monetarna unija ili bar deo nje.

strelaa

pre 12 godina

najzanimljiviji su mi oni koji prizeljkuju bankrot amerike. ne shvataju ljudi da ako americka ekonomija propadne, u srbiji ce se jesti trava po parkovima, a i u ostalim zemljama...

Max

pre 12 godina

"Tome se nada i ostatak sveta, s obzirom na opšte procene da bi poremećaj u američkim finansijama imao „domino efekat” i na globalnu ekonomiju"

Mi ovde u Srbiji se baš i ne nadamo, neka propadnu! Realno, šta mi imamo pa da izgubimo? Jedino da izbije neki rat pa da nas sve pobiju, ali i ovako ćemo uskoro pomreti od gladi. Ovde se tako očajno i tužno živi da bar jedno 30-40% ljudi osim straha od smrti ništa drugo ne održava u životu. Kad pogledam sve te ljude oko sebe, koliko su smrvljeni i osiromašeni u svakom pogledu, pitam se šta ih motiviše da ustanu ujutru iz kreveta i započnu "novi" dan.

kaktus

pre 12 godina

Koliko ja vidim,jedino što bi moglo da se nadvije nad amerikom je petokraka ili eventualno srp i čekić! ići će i drug klinton i drugarica levinski na radne akcije,sviraće taj pod stare dane i nešto drugo osim saksofona!

Janko

pre 12 godina

Ta drzava je odavno imaginarna jer su odavno u bankrotu tako da ih ne treba mnogo zarezivati jer nemaju nikakav uticaj. Sve je to samo gluma a kada se predstava zavrsi svi lepo odu kucama.

A i drze ih Kinezi tako da kada oni odluce tada ce amerika pasti a onda ce pacovi poceti da traze nova utocista i zrtvene drzave za oplodjavanje kapitala.

јовица

pre 12 godina

Америка пропада јер је нису водили десничари него левичари. Ако се то и деси, биће то добро за њих да се врате на онај пут који је овом свету био добар. ТО је онај пост ратни када је Америка била носилац демократије у свету.

Mrka

pre 12 godina

Americi ide u prilog da Evropu baci na kolena. Njima jednostavno ne odgovara jaka Nemačka. Proglasiće bankrot kako bi izazvali drugi talas ekonomske krize koju neće preživeti slabe(citaj:prezadužene)evropske privrede. Na kraju krajeva nekada su bili Svetski ratovi, koji su u neku ruku predstavljali i ekonomske slomove mnogih ekonomija. Danas toga nema, ali zato mora postojati nesto (kriza) što će karte na stolu deliti iznova i iznova. Amerika ima dovoljno iskustva u upravljanju krizom da iz nje izadje jaca. Iz svakog sloma izađe nešto veoma pozitivno i konstruktivno. Status quo Americi ne ide u prilog u situaciji u kakvoj jeste.

Jelena

pre 12 godina

@Saša...A tvoja zemlja je stanište čega? Evo pogledaj u vestima danas ti je uhapšen jedan patriota ubica,juče se moralna sisata pevaljka iz kućnog pritvora nije pojavila na sudu,pogledaj prvo gde ti živiš pa onda kritikuj druge.Amerika nije poslednjih 60 godina najveća sila u svetu slučajno,priznajem nisam baš neki njihov ljubitelj i mnogo toga im zameram,ali kad se nadje neko iz krezave i još uvek polu pismene Bosne ili Srbije koji slavi ratne zločince i u slobodno vreme gleda polugole pevaljke u tom slučaju ću stati na stranu čak i Amerike.

Živi bili, pa videli

pre 12 godina

Ljudi, šta se palite? Amerika NEĆE bankrotirati. Možda nisu poznati po inteligenciji, ali nisu glupi. Tačno znaju šta rade.

Зоран

pre 12 godina

(grobar_CAN, 20. jul 2011 00:55), живео сам у Канади и знам колико мрзите Амере. Али је срећа што имате мало паметне политичаре па вас не слушају много, иначе бисте сада били Мексико. Поздрав из САД.

grobar_CAN

pre 12 godina

Zivim u Kanadi i ne mogu vam opisati koliko se i obicnim Kanadjanima gadi svaka nova politicka vest ili odluka koja dolazi iz "juznog komsiluka".
Ovo je prevazislo svaku meru.Ocekujem da ce u vezi ove krize (bankrota) u dogledno vreme snimiti jedan holivudski triler u kojem Obama 3 sekunde pre ponoci potpisuje dokument koji sprecava bankrot.Ta nacija jednostavno zivi za filmsku dramu.
Sto se tice krize,ekonomska politika SAD-a je u rukama privatnih bankara jos od vremena "velike depresije" (koja je takodje napravljena od strane istih bankara).Obama,ili bilo koji drugi predsednik te Drzave je obican klovn koji izadje pred masu i saopsti ono sto je vec odluceno od strane mocnih lobista.Thomas Jefferson je bio vizionar i jedini koji je upozoravao americku javnost na pogubno delovanje bankarskih kartela.
Pozdrav Srbiji od citatelja iz Kanade.

Andrej

pre 12 godina

@supa
jedini odgovor je: izbori.

gomila republikanaca je javno reklo da im je prioritet i jedini cilj skidanje obame sa mesta predsednika. o tome se radi a oni imaju vecinu u telu koje odlucuje o budzetu.

ne brinite se, ovo je sve patka. 60 puta su do sada povecavali debt limit, to je vise protokolarno. a i dalje su mnogo manje zaduzeni od evrope..a kada bi se gledalo po stanovniku ili jos bolje, po prosecnoj plati, videli bi da prosecni amer duguje manje od godisnje prosecne plate, sto je nista u poredjenju sa prosekom u EU.

naivan je ili debelo neobavesten svako ko misli da ce USA da bankrotira u narednih 30 godina. a sa druge strane, njihova ekonomija je jako promenjiva. ratovi ih skupo kostaju, pa su resili da se ne igraju policajca u buducnosti(jer se ne isplati). time gube kredibilitet jedine supersile, ali na kraju se gleda samo kesh.

razume se

pre 12 godina

Pa kako ih nije sramota! U poslednju krizu su oni napravili i prvi su je prevazisli,djubrad bezobrazna...covek treba na Mars da pobegne da bih zaobisao sva ova ****** novijeg doba, lazne pro-humanisticke globalizacije koja je najveci paradoks,price o slobodi, u kojoj covek ima sve manje prava...zar posteni,radni i pravicni ljudi da postanu taoci sebicne i pohlepne elite?!?! Lepo meni moj stari govori da ovo sto je on doziveo zadnjih 50 godina u Jugoslaviji nije nista u poredjenju sa onim sto ce se dogoditi na globalnom planu za vreme zivota mene i moje brace...

Ekonomista

pre 12 godina

Ne slazem se sa teorijama zavere SAD su jednostavnoi decenijama trosile mnogo vise nego sto su mogle e sada se placaju racuni, a na to dodajte efekat kineske ekonomije i dobijate potencijalni bankrot koji ce oni naravno uzbeci u poslednjem trenutku ali ce cena biti ogroman inflacija, kako i da je SAD gube primat ekonomske super sile

VladaNS

pre 12 godina

Ne vidim zasto bi nama bilo puno losije nego sada. Mi smo na toj granici ispod koje se nalazi samo nesto poput teme iz nekog postapokalipticnog filma. A mi smo Srbi. Kad mozemo da imamo tapkarose ispred policije za brojeve za pasos, LK i ostalo, snacicemo se i u slucaju neke postapokalipse.

Nego sve ovo nije samo prazna prica. Vec mesecima cesto igram preko Sony-a sa jednim likom iz Amerike. Vec smo se poprilicno i sprijateljili pa su teme sa igara, izmedju ostalog, stigle i do svakodnevnog zivota. Po njegovim recima (ukratko cu), oseca se sve vece i vece nezadovoljstvo kod ljudi. Sve se jos kako tako vestacki odrzava. Njegovi roditelji za dve nedelje zaradjuju 2000 dolara. Lepo jeste ali za taj isti kesh se pre pet godina moglo vise. Cak i oni to, itekako, osecaju. Ljudi se sve vise i vise zaduzuju. Pare se stampaju a balon raste i raste. Pitanje je samo kad ce puci. Ja licno nemam nista protiv obicnog USA gradjanina i ne zelim nikome zlo (da stavim sad na stranu njihovu politiku i smorni patriotizam) ali previse trose, stampaju novca i realno je da to vodi ka velikom (balon) prasku. Naravno, taj prasak ce osetiti svi. Jednom mora da se dogodi i to tumbanje. Balans snaga se premesta na istok. Dopalo se to nekome ili ne.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Ovoliko budalastina pisanih na rubu pameti nema nigde.Komentar bi trebao da je smislen a vecina danasnjih nema veze sa mozgom.Cast izuzecima.

medicinar

pre 12 godina

barack obama mozda potpise papir za dodatno zaduzivanje, mozda ne potpise, ali ni jedna opcija nece promeniti osnovno stanje stvari -usa zivi na dug! standar koji prosecni amerikanac ima ne moze se dalje oslanjati na americku privredu, prosto, ne zaragjuju dovoljno. imaju oni svojih uspeha, mcdonald, holywood, cocacola; zarade i reketiranjem vladajucih kuca saudi arabie, katara i ostalih svojih "saveznika", kojima "garantuju bezbednost", tu i tamo donesu kuci ratni plen (irak, kuvajt, sad ce libija) ali malo je to. stvar je u tome sto se poslednij par decenija u svetu pojavilo nekoliko mocnih ekonomsko -vojenih struktura, pa ameri moraju da dele sve manji plen. izvuci ce se oni iz ovoga, taj "bankrot" im ozbiljno ne preti. ali mozda vec sledeci, koji zapreti u uslovima kada americka vlada bude vojno -politicki slabija i kreditorima neprivalcna, donese nesto, sto ce obradovati slobodne ljude u celom svetu.

Na zapadu nista novo

pre 12 godina

Dok nasa ekonomija ne postoji ovde se na "biz" stranicama bavimo ekonomijama zemalja koje su svetlosnim godinama ispred nas. Dok zemlja propada i pola naroda crkava od gladi me se bavimo temama da li ce Amerika da propadne?

x1

pre 12 godina

Isto kao što je nastala i sama današnja verzijarepublikanske stranke, iz nezadovoljstva nakon ukidanja ropstva.

Ovaj, Republikanska stranka je nastala kao stranka koja se bori protiv ropstva. Njen osnivac je bio Linkoln. Demokatska stranka (nastala par decenija ranije) je vise od veka vladala na Jugu i zagovarala ropstvo.

Ne razumem zasto pisete o stvarima o kojima nista ne znate. Kao i svuda, i istorija SAD je vrlo komplikovana i ne moze se savladati gledanje 2-3 "dokumentarna" filma.

Bojan

pre 12 godina

Pa tu se i radi o tome da se Obama što više umanji i omalovaži, od strane republikanaca. Koji se pripremaju za sledeće izbore, i još uvek ne mogu da prebole crnca na vrhu države. Sama takozvana " Tea party" je nastala zbog desničarskog i konzervativnog nezadovoljstava, nakon što je crnac izabran za predsednika. Isto kao što je nastala i sama današnja verzijarepublikanske stranke, iz nezadovoljstva nakon ukidanja ropstva.

Gradimir Stefanovic

pre 12 godina

Radi se o najobicnijoj predostroznosti pred rasplet dogadjaja u Evropi. Koliko puta nam je kao deci tata govorio: "Dao bi ti tata sine ali nisam primio platu"
Dakle, nema propasti sveta tek tako, jednostavno treba shvatiti velike sile i njihove napore za super dominacijom. Mozda ovakvo predinfraktno stanje predstavlja veliku igru izmedju SAD i Kine.
Ako je SAD stvarno u problemima, onda smo i mi u istoj kozi. Vise nam nece reprogramirati dugove i racunati pri tome jos vece zarade, nego cemo sve morati da isplatimo a to je onda i nas bankrot.

MilanR

pre 12 godina

Ekonomski sistem u Americi jednostavno više nije održiv. Raste pritisak na budžet za socijalno i zdravstveno osiguranje, za penzije. A PRILIV U BUDŽET SE SMANJUJE i zbog krize ali i zbog sistemske ekonomske stagnacije. Ako se poveća plafon zaduženja ovaj problem ne može da se reši, nego će ubrzo morati ponovo da se povećava zaduženje. Zato krupan kapital vidi rešenje da sada "slomi" otpor građana i da ih natera da žive bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, po principu "OTMI SIROMAŠNIMA I DAJ BOGATIMA".

Ovo bi mogao da bude eksperiment da se proveri - da li će građani u Americi prihvatiti niže i niže standarde života ili će se pobuniti. Ako prihvate, onda će probati taj recept da primene i u evropskim zemljama.

Dakle, ideja je da najbogatiji zadrže svoje privilegije, a da ostali žive sve gore i gore, da manje jedu, da se manje leče i obrazuju.

korekcija

pre 12 godina

...ne brinite se, ovo je sve patka. 60 puta su do sada povecavali debt limit, to je vise protokolarno. a i dalje su mnogo manje zaduzeni od evrope..a kada bi se gledalo po stanovniku ili jos bolje, po prosecnoj plati, videli bi da prosecni amer duguje manje od godisnje prosecne plate, sto je nista u poredjenju sa prosekom u EU.
(Andrej, 20. jul 2011 05:51)

Ili te je neko slagao ili loše računaš
- USA national debt iznosi nešto preko 14.500 milijardi dolara ili nešto više od 46.500 US$ po glavi stanovnika
- čak i da je prosečna godišnja plata na nivou USA tolika, a nije, niža je, zaposlenih ima recimo oko 40% pa bi i dug po zaposlenom bio oko 120.000
- što se EU tiče, da ne idemo mnogo daleko, da vidimo kako stoji grešna Grčka sa svojih recimo 350 milijardi evra duga na 11 miliona stanovnika. To mu dođe oko 32.000 evra po glavi ili oko 45.500 US$.

Znači zaključak je jednostavan, gledajući samo brojeve USA je "dužna ko Grčka". Normalno da te dve zemlje i ta dva duga nemaju veze jedan s drugim ali to su statistički podaci.

Više podataka o USA dugu imate recimo na http://www.usdebtclock.org/

QQQ

pre 12 godina

@(Andrej, 20. jul 2011 05:51)

americki ratovi po inostranstvu su investicija a ne gubitak novca.Ogromne pare "zaradjuju" bas u ovom sektoru, zato se i cirkus tj.fabrika seli iz drzave u drzavu zavijajuci stanovnike tih zemalja u crno a i sve ostale koji nemo posmatraju sta ameri rade.
Skoro sam gledao na TV,kad zaustavljaju jednog americkog japija cija firma posluje u Iraku ( inace hiljadu americkih firmi je tamo) i pitaju ga za buducnost Iraka, a on im odgovara da ce Irak u buducnosti biti odlicno mesto za pravljenje novca ali jako lose za zivot irackog naroda!?Okrenu se "covek" i ode u Irak valjda.

Зоран

pre 12 godina

Zato krupan kapital vidi rešenje da sada "slomi" otpor građana i da ih natera da žive bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, po principu "OTMI SIROMAŠNIMA I DAJ BOGATIMA".

-----------

За разлику од Србије где је: ОТМИ РАДНИЦИМА ДАЈ НЕРАДНИЦИМА.

grobar_CAN

pre 12 godina

@Zoran

Slazem se sa vama.Takodje sam zahvalan sto Kanada ima politicare koji svoju energiju ulazu u privredni,ekonomski i socijalni razvoj,za razliku od nekih drugih (juznije) koji svoje probleme resavaju izazivanjem novih ratnih sukoba i zarista.A ako pogledamo vrednost "VASE" i" NASE" valute u poslednjih 3 godine,pre bih rekao da ste vi na putu da postanete Meksiko.Mi se na to OVDE necemo zaliti,bar nam je odmor u Americi jeftin.
Pozdrav iz Kanade.

MC Conrad razume sve

pre 12 godina

Pozdrav svima!
Iako sam pomalo laik i nisam dipl.ekon., neke stvari su potpuno jasne kad se čovek malo zamisli i pročita između redova gomilu gluposti koje sve ove marionete izvale...
Šta je poenta?
Vlade i banke su potpuno nalik tzv. mitskim bićima "vampirima", ne mogu ti ući u kuću dok ih ti ne pustiš sam tj. sve mora da se izglasa, obradi javno mnjenje i obični ljudi, ubediti ih da su oni svi fini i dobroi, došavši kod vas u kući na čajić i kolačić, kad mi tamo, a ono međutim...
Pa šta ako se ne izglasa ta njihova odredba? Baš bih voleo da vidim šta bi se onda desilo... Naduvajmo balon, nek manji pokleknu jer tada je lakše da ga "šutneš" i umeš mu sve za desetinu vrednosti.Naravno da je to šarada i totalna prevara sa elementima pretnji da svetu predstoji doba mraka i policijskog časa.
Obama još jedan u nizu manekena, ali koji barem šarmantan i naravno kvazi crn, da bi se dokazalo i da crnac može biti predsednik, obećanja o napuštanju Iraka i Avganistana je bila priča za malu decu, sad stucavaju Libiju (inače za Gadafija mislim da je degenerik), Afrika umire u međuplemenskim sukobima i gladi itd.
Ameri, još od 30-ih godina su bankrotirali za vreme predsednika Willson-a (koji je bio nasankan od strane lobista, bankraskih kartela i vodećih porodica koje raspolažu kartelom Rokafeleri, Rotšildi, Morgani itd.i pred kraj života to i priznao), a se danas se održava uz pomoć konstantnih ratova, žarišta po svetu, iznenadnih senzacionalističkih epidemija i buntovnih generala i vladara po zemljama 3-eg sveta koje treba svrgnuti jer odjednom su pretnja miru u svetu bla, bla truć.
Amerika je prelepa zemlja (priroda) sa ljudima koje nije apsolutno briga za ostatak sveta (barem većinu) i suštinski žive u veštački kreiranom raju na konto nas ostalih.
Grupa DE.BIL.derberg, MMF i razni banksteri i tako ti, su kreatori novog svetskog poretka tj. malo njih dobro živi i uživa, mi se krpimo i znalazimo.
Današnja demokratija kao izraz slobodno može da se preformuliše u korpokratija.
Tako da, dobri moji, nemojte baš sve rasprodavati po selima da bi se kućili po velikim gradovima i okrenimo se poljoprivredi i porodice, a banke neka žive jedna od druge.
Istina, za dosta toga smo i sami krivi jer smo lakoverni, baveći se životima drugih (eh da, Dača i Nale su opet zajedno - mislim...), neobrazovani u velikoj meri i naravno lenji i sve više apatični...
Sa nadom da će biti bolje, pozdravljam vas sa frazom "smrt fašizmu", što ne znači i automatski sloboda narodu, jer svakako će ga neko drugi uzjašitiii...

bankarske mahinacije

pre 12 godina

Ameri ce samo na tom celom tom problemu zaraditi.....dajmo malo vremena tom cirkusu pa ce mo se uveriti.....nista nije slucajno, a pogotovo u bankarskim mahinacijama......

buki

pre 12 godina

pitam se pitam ko nije dao svoju valutu zarad ujedinjenja eu?
iz cele ove sage evro ce da bude po meni najveci gubitnik.A ako i dolar zvekne povuci ce za sobom i zemlje kao sto su delovi eu,rusija pa i kina.svi ce ponovo preci na svoje valute,a svajcarci kao i proslosti ce ostati svajcarci.U tom slucaju evropa prestaje da bude monetarna unija ili bar deo nje.

Barkley

pre 12 godina

Uh, ala nas lože danima (a i vi s njima svakodnevnim tekstovima), da bismo na kraju svi odahnuli kada sve bude sređeno i bili kao srećni, sve je sređeno, svet je spašen. Kao što je napisao čitatelj iz Kanade, u poslednjim sekundama.

Gomila ljudi tamo živi od rada u administraciji i zato moraju s vremena na vreme da naprave ovakvu frku da bi ispalo kako oni nešto bitno rešavaju, eto, danonoćno se raspravljaju i bore za ''svetlu budućnost'', da ih ne bi neki šljaker sa Srednjeg zapada s pravom upitao: Šta ćete nam svi vi i sve te priče, kog đavola?

Alexandro

pre 12 godina

Amerika, u danasnjem smislu, moze *propasti* samo ako dolar prestane da bude svetska valuta, a na dobrom je putu, doduse dugorocnom, jer svet sve vise kapira da ne zeli da bude zatocenik periodicnih ubacivanja i izvlacenja dolara iz privrede koje time uzrokuju ekonomski rast ili ekonomsku krizu, onda kad to odgovara privatnim vlasnicima (da privatnim, ne drzavi) Amercike centralne banke zvane FED.

U potrazi za Oskarom

pre 12 godina

Kako rece jedan iskusni ekonomista:
Samo su dva resenja
1. Ili da jedni drugima otpisu dugove pa da se krene od nule (sto zavisi od bakarskog lobija)
2. Ili 3 svetski rat

Trece resenje ne postoji a uvek se setim Staloneove recenice iz filma Oskar: "U svom mafijaskom zivotu sam imao posla sa svakavim sljamom ali vi bankari ste i njih prevazisli"

x1

pre 12 godina

"Pod pritiskom ultrakonzervativnog pokreta Čajanka i takozvanih specijalnih interesa, najstarija američka partija napravila je veliki iskorak u desno, sa jasno pokazanim namerama da tamo i ostane. "

Demokratska stranka nema nista manje specijalnih interesa nego Republikanci (sindikati javnih radnika, Wallstreet koji pretezno glasa za Demokrate itd). Takodje, Demokratska stranka je starija od Republikanske.