Kina: Preduzeća više plaćaju državi

Kineske banke i druga velika državna preduzeća moraće da predaju vladi deo zarade veći nego do sada, zvanično je saopšteno u Pekingu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2011.

08:37

Default images

Promena je deo reforme čiji je cilj da se povećanjem potrošnje stanovništva smanji zavisnost zemlje od izvoza i ulaganja.

Privilegovani status državnih kompanija, koje sada u državnu kasu uplaćuju 10 do 15 procenata svog profita, uzrok je pritužbi u javnosti da one i njihovi dobro plaćeni rukovodioci ne dele dobit koju zahvataju iz kineskog buma.

"Budući pravac je povećanje plaćanja državi", rekao je predstavnik komisije za nadgled državne imovine Šao Ning. On nije izneo brojke ali je rekao da će "idealni udeo" biti jednak procentu profita koji privatne kineske firme isplaćuju svojum akcionarima.

Vodeće državne kompanije su imale korist od dotacija i drugih povlastica države koja se trudila da stvori "nacionalne šampione" u bankarstvu, produkciji čelika i drugim delatnostima.

Međutim, poslednji petogodišnji plan vladajuće Komunističke partije poziva na jačanje domaće potrošnje i uslužnog sektora što zahteva preusmeravanje novca iz državnih preduzeća ka stanovništvu i preduzimačima.

Velika državna preduzeća zaradila su 1.140 milijardi juana (180 milijardi dolara) prošle godine i platila vladi 60 milijardi juana (devet milijardi dolara), kaže Šao. To je gotovo dva puta više u odnosu na 31,5 milijardu juana plaćenih 2009.

Dozvoljavanje kompanijama da zadrže gro profita Šao brani tvrdnjom da je novac trošen na neophode nabavke. "Nemoguće je za ljude unutar preduzeća da profit podele među sobom", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: