Čile: Rudari dele zaradu od medija?

Grupa od 33 rudara koji se više od dva meseca nalaze zarobljeni pod zemljom u Čileu, rešeni su da spreče da bilo ko od njih profitira na račun grupe.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

08:39

Default images

Rudari, čiji je bi izvlačenje moglo da počne već u sredu, pozvali su advokata da napravi ugovor koji bi obezbedio da svi dobiju jednak deo od unosnih medijskih ugovora koji im se nude, nadajući se da više nikad neće morati da rade.

Grupa rudara je već odbila zahteve za intervjue i umesto toga odlučila da zajednički napišu knjigu o danima provedenim 700 metara ispod površine pustinje Atakama, posle urušavanja rudnika 5. avgusta.

Detalji razgovora koje su vodili otkriveni su u pismu koje je jedan od zarobljenih rudara napisao supruzi prošle sedmice. Joni Barios (50) obavestio je ženu da su rudari tražili da advokat poseti rudnik San Hoze i pošalje im pod zemlju papire kako bi njihov dogovor bio pravno važeći.

"Ukoliko ovo uradimo kako treba nećemo morati da radimo do kraja života", napisao je Barios.

Rudari su na putu da postanu veoma imućni po izlasku na površinu. Televizijske kompanije svakom rudaru nude 250.000 funti (oko 286.000 evra) za ekskluzivnu priču, a tu su i ponude za film, kao i reklamiranje brojnih proizvoda od piva do rudarske opreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: