GDF-Suez planira nove investicije

Nakon dugotrajnih pregovora, Suez i GDF najavili su početkom septembra da će se spojiti u jednu kompaniju.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2007.

08:29

Default images

Francuske kompanije u procesu spajanja, Gaz de France (GDF) i Suez planiraju da godišnje za investicije izdvoje 10 milijardi evra u razdoblju od 2008. do 2010. godine.

U zajedničkom saopštenju te dve kompanije utvrdile su i da planiraju da realizuju spajanje u prvoj polovini iduće godine, kao i da očekuju rast operativnog profita u 2008. za 10 odsto, na 17 milijardi evra do 2010.

Nakon dugotrajnih pregovora, Suez i GDF najavili su početkom septembra da će se spojiti u jednu kompaniju, koja će po tržišnoj kapitalizaciji zauzeti mesto četvrte najveće energetske kompanije u svetu.

Francuska ministarka finansija Kristin Lagard izjavila je prošlog meseca da će država zadržati zlatnu akciju u toj grupi kako bi sprečila prodaju GDF-ove imovine poput plinske infrastrukture.

Zlatna akcija daje pravo onome koji je ima da stavlja veto na odluke u određenim uslovima, a može se koristiti radi zaštite kompanije od mogućeg preuzimanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: