Svet

Ponedeljak, 23.04.2012.

18:04

Repsol tuži i partnere Argentine

Španska naftna kompanija Repsol preti da će, zbog nacionalizacije njegove argentinske filijale YPF, tužiti kompanije koje pomažu Argentini.

Izvor: Tanjug

Default images

Repsol će razmotriti preduzimanje pravnih akcija protiv kompanija koji pomažu Argentini u eksploataciji nafte koju je Repsol planirao da iskoristi pre nacionalizacije YPF.

Ta kompanija je otkrila velika nalazišta naftnih škriljaca i gasa ispod basena "Vaka Muerte" (Mrtva krava) u oblasti Neuken što bi moglo dramatično povećati argentinske rezerve nafte.

Stručnjaci tvrde da će Argentini biti potrebni strateški partneri za eksploataciju trećih najvećih svetskih nekonvencionalnih rezervi nafte. Međutim, zvaničnici u Argentini sada ne gube vreme, nastojeći da se povežu sa potencijalnim investitorima. Oni su se prošle nedelje sastali sa predstavnicima francuske kompanije Total i brazilskog Petrobrasa, a planirali su i da se sastanu s predstavnicima Ševrona i Eksonmobila.

Argentinska predsednica Kristina Fernandes je odlukom o preuzimanju YPF-a izazvala bes Španije, najvećeg argentinskog stranog investitora.

Repsol je, samo dva meseca ranije, podigao svoje prognoze rezervi naftnih škriljaca i gasa koje je otkrio u Argentini na oko 23 milijarde barela, što je dovoljno da se za deset godina udvostruči argentinska proizvodnja nafte.

Španska kompanija je, međutim, saopštila će sve to koštati 25 milijardi dolara godišnje, upozoravajući Argentinu da je potrebno da izmeni svoju energetsku politiku kako bi privukla neophodne investicije.

Predsednica Argentine je, umesto toga, jednostavno preuzela kompaniju, napravivši potez koji je naišao na veliko odobravanje argentinske javnosti.

Repsol je svoje akcije oduzetog YPF-a procenio na 10,5 milijardi dolara, ali ostaje nejasno da li će ikada ova kompanija dobiti nadoknadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

22 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

4 h

Podeli: