Bura oko Huaveja ne pogađa Srbiju

Saradnja sa kompanijom Huavej postala je vruća tema kod većine država članica EU.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

13:55

Bura oko Huaveja ne pogađa Srbiju
Foto: Getty images

Američki državni sekretar Majk Pompeo je tokom svoje evropske mini-turneje u Mađarskoj izrazio zabrinutost zbog ugovora te zemlje sa kineskom kompanijom na razvijanju pete generacije mobilne mreže - narednom koraku u razvoju interneta koji bi povezao gotovo sve - od automobila do zdravstvenih kartona.

"To nije bila tema sednice Vlade, niti u ovom trenutku ima potrebe za tim", za Radio Slobodna Evropa je rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Upitan da li se raspravljalo o saradnji sa kineskim gigantom u oblasti Telekomunikacija, kompanijom Huavej, koju su Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile za navodna prisluškivanja i prenošenja osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić je odgovorio negativno.

"Huavej je jedan od najvećih snabdevača telekomunikacione opreme i u zemljama EU i do ovog momenta još ni jedna zemlja nije niti prekinula niti je razmatrala tu mogućnost", ističe Ljajić za RSE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: