Dva laka aviona iz Srbije lete ka kupcu iz Amerike

Iz Fabrike aviona "Aero East Europe", koja u Jagodini radi od novembra prošle godine, kupcima u SAD poletela su dva aviona.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2018.

17:40

Dva laka aviona iz Srbije lete ka kupcu iz Amerike
Foto: Thinkstock / ilustracija

Reč je o dva laka aviona marke "Sila", koji su iz Jagodine krenuli pre dva dan i do kupaca u Čikagu će stići 24. marta, objasnio je vlasnik fabrike Milorad Matić.

On je novinarima rekao i da ovi avioni imaju 1.300 kubika, 100 konjskih snaga i postižu brzinu od 210 kilomatara na sat. Takav avion od Kraljeva do Jagodine leti 15 minuta. Troši oko 15 litara bezolovnog benzina na sat.

On je dodao i da će avioni biti upisani u redovni civilni registar vazduhoplovstva i koristiće se u školama za obuku letačkog osoblja. Matić, koji ne krije zadovoljstvo ovim uspehom, istakao je da je ovo "prvi put u istoriji srpskog vazduhoplovstva da jedan srpski proizvod ide na američko tržište".

Avion će biti izložen na Sajmu u Leklendu na Floridi od 10. do 15. aprila.

Matić je ranije izjavio Tanjugu da njegova fabrika izvozi avione u Italiju, Španiju, Francusku, Švedsku i Nemačku i da je cena jednog ovakvog aviona 50.000 evra pa naviše.

On je dodao da je do sada izvezao 165 ovakvih aviona.

Fabrika "Aero East Europe" je u Jagodinu preseljena iz Kraljeva. Radi u iznajmljenom prostoru u krugu bivšeg "Plavog ključa" čiji je vlasnik jagodionski biznismen Bane Jović. U planu je da samostalnu Fabriku gradi na prostoru uz sadašnji Sportski aerodrom na Štipljanskom putu, u kojoj bi bilo zaposleno oko 100 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: