Engleske firme žele u Srbiju

Ambasadorom Velike Britanije u Beogradu Denis Kif obavestio je o zainteresovanosti engleskih kompanija za veće prisustvo u sektoru rudarstva u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

09:22

Engleske firme žele u Srbiju
Foto: Thinkstock

U ovom trenutku, dve engleske kompanije - Mineco i Metalfer, postižu pozitivne rezultate.

Kako je saopšteno iz tog resora, Kif je, u razgovoru sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, naglasio da rudarstvo vide kao veliku mogućnost za intenziviranje saradnje sa Srbijom, i dodao da će se u oktobru održati konferencija o rudarstvu u Beogradu, na kojoj će Velika Britanija učestvovati.

Uz podršku Fonda za dobru upravu Velike Britanije, realizuju se dva projekta, preko EBRD-a - jačanje korporativnog upravljanja u JP Elektroprivreda Srbije i drugi, preko Svetske banke, kao podrška restrukturiranju rudnika Resavica.

Očekuje se i odobrenje finansiranja projekta podrške modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, kroz ekspertsku pomoć EPS-u.

Takođe, Velika Britanija je zainteresovana za intenziviranje saradnje u oblasti energetike, pre svega kroz projekte podrške proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, i upotrebe novih tehnologija za smanjenje emisije uglja.

Ministar Antić ukazao je da je potrebno unaprediti ekonomske odnose dve zemlje, kao i da očekuje veće prisustvo engleskih firmi u Srbiji.

"U oblasti rudarstva u Srbiji prisutne su velike multinacionalne kompanije iz Australije, Kanade, Velike Britanije, Amerike, što je još jedna potvrda da je Srbija mesto gde vredi ulagati, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On se zahvalio za pomoć koju je Velika Britanija pružila Svetskoj banci u formiranju ekspertskog tima za sprovođenje procesa restrukturiranja rudnika Resavica.

Mišljenja je da postoji prostor za saradnju u oblasti obnovlivih izvora energije i ukazao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku engleskim kompanijama, koje žele da realizuju projekte u saradnji sa domaćim preduzećima, kako u oblasti geoloških istraživanja, tako i u oblasti energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: