Hrvatska vratila na staro, kolika je naša šteta?

Hrvatska je od ponoći počela da primenjuje stari pravilnik o taksama, izjavio je direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Đurđević.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

14:55

Hrvatska vratila na staro, kolika je naša šteta?
Foto:Thinkstock

To znači da je vraćena cena inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja sa 270 na 12 evra, među kojima je i Srbija. "Imamo potvrdu da je mera koju su uvela hrvatske vlasti vraćena i da smo sada u istoj sitaciji kao i pre", kazao je Đurđević.

PKS, dodaje, još prikuplja informacije od svojih članica kako se odvija uvoz, pošto je tek prvi dan, rekao je on i istakao da se očekuje da će se sve vrlo brzo normalizovati.

Hrvatska je pravilnikom 14. jula povećala takse na uvoz voća i povrća 22 puta, sa 90 na 2.000 kuna, da bi posle lavine negativnih reakcija u regionu taj namet vratila na stari nivo.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je pod pritiskom premijera Andreja Plenkovića odlučilo u četvrtak da vrati cene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja.

U prvih nekoliko dana primene hrvatskog pravilnika kojim su povećane takse, prema podacima PKS, direktne štete po izvoznike iz Srbije bile su nekoliko desetina hiljada evra, a to je bila i mera kojom je zaustavljen plasman robe.

"Nama je drago da je Vlada Hrvatske i njihovo ministarstvo poljoprivrede vratilo iznos koji treba da se plati za fitosantiranu kontrolu poljoprivrednih proizvoda na pređašnji iznos. Svakako da je to dobar i podsticajan korak", naveo je Đurđević.

Pozitivno je, prema njegovim rečim, to što se hrvatski ministar poljoprivrede saglasio da se dođe do češćih sastanaka i bolje koordinacije politika i drugih oblasti.

"Pozivamo vlade regiona da i u ostalim oblastima koje su važne za privredu uspostave takvu vrstu koordinacije i razgovora kako bismo izbegli ovakve mere, koje su sigurno motivisane unutrašnjom političkom i ekonomskom potrebom, ali koje imaju i posledice po regionalnu saradnju i trgovinu, što nije dobro".

Zato je, kako bi se izbegle ovakve situacije, važno razgovarati i usaglašavati političke stavove, dodao je Đurđević.

Poručio je da je važno da svaka država razume koliko je velika ekonomska povezanost u regionu i koliko je velika razmena među našim državama i da svaka vrsta promene 'preko noći' bilo pravila poslovanja, procedura ili povećanja dažbina i taksi dovodi do povlačenja i smanjenja trgovine i obima poslovanja.

Privrednicima je važna predvidivost i jasna regulacija kako bi privrednici mogli da predvide poslovanje na duže staze, dodao je Đurđević.

Ministri zemalja regiona o usklađivanju cenovnika zemalja u regionu razgovaraće na najavljenom sastanku u Skoplju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: