Kroz Jugorosgas, cena niža za 53%

Cena transporta prirodnog gasa transportnim sistemom "Jugorosgasa" biće od 1. maja snižena prosečno za oko 53 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.04.2017.

15:29

Kroz Jugorosgas, cena niža za 53%
(Foto: Thinkstock.com)

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) saglasio se s tom odlukom "Jugorosgas - Transporta".

Od 1.maja, cena transporta kroz transportni sistem "Jugorosgas - Transport" se obrazuje po Entry - Exit (Ulaz - Izlaz) modelu, čime se stimuliše efikasno korišćenje transportnog sistema, jer će korisnici koji tokom godine mogu ravnomernije da troše gas, imati bitno nižu cenu transporta u odnosu na prosečnu, saopšteno je iz AERS-a.

Ovom odlukom je izvršeno usklađivanje cene pristupa transportnom sistemu sa Zakonom o energetici i važećom metodologijom za određivanje cena, a korisnicima transportnog sistema je omogućeno da ugovaraju kapacitet na godišnjem, ali i na mesečnom i dnevnom nivou, čime mogu značajno da se smanje troškovi transporta prirodnog gasa.

Cena transporta prirodnog gasa transportnim sistemom "Jugorosgasa" nije menjana od 2011.godine, navodi se u saopštenju, i podseća da transportni sistem "Jugorosgas - Transport" obuhvata transportnu mrežu na području Pojate - Niš - Leskovac.

Zbog malog učešća cene transporta u krajnjoj ceni prirodnog gasa, ova promena neće značajno uticati na krajnju cenu kupaca na području koje je vezano za ovaj transportni sistem.

Pri tome, efekti ove promene na krajnje kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje (domaćinstva i mali kupci) osetiće se kada i njihove cene budu menjane, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: