"Karić je naš čovek u Srbiji i srpski kod nas"

Ministar privrede Goran Knežević kaže da je beloruskim privrednicima predložio da iskoriste finansijske i nefinansijske podsticaje za direktna ulaganja u Srbiji

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2017.

15:03

Foto: Thinkstock

Knežević ih je pozvao i da učestvuju u privatizaciji 160 preduzeća i sa srpskim firmama formiraju zajednička preduzeća za nastup na trećim tržištima.

On je, posle potpisivanja Memoranduma o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti konkurentne politike sa predstavnicima privredno-političke delegacije Belorusije, istakao da je prema Mapi puta koja je napravljena u januaru cilj da trgovinska razmena dve zemlje godišnje poraste na 500 miliona dolara.

"Robna razmena je 2016. godine prema našim podacima iznosila 80 miliona dolara, a prema beloruskoj statistici 100 miliona dolara. Sada smo imali ozbiljne i konstruktivne razgovore kako da podignemo obim razmene", rekao je Knežević, koji predsedava Međuvladinoj komisiji za saradnju s Belorusijom.

Dodao je da je "sazrela ideja da se organizuju dani dobavljača u oblasti poljoprirede i građevinarstva".

Prema oceni Kneževića, "Na privrednicima je da ostvare saradnju, a na državi Srbiji da otklanja prepreke u poslovnom ambijentu".

Ministar za antimonopolsku regulativu i trgovinu Belorusije Valdimir Kotlovič rekao je da "između Srbije i Belorusije nema barijera, jer je stvoren pravni okvir za saradnju, potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i ukinute vize".

"U 2016. godini robna razmena je pala ali je za prva dva meseca ove godine povećan izvoz Belorusije u Srbiju za 42 odsto, a uvoz iz Srbije za 83 odsto", rekao je Kotlovič.

U Srbiji se, prema njegovim rečima, montiraju beloruski traktori i teretni kamioni, a beloruski privrednici su doneli ponudu i da se u Srbiji proizvode auto-delovi.

"Srpska kompanija BK kapital gradi u Minsku dva naselja a mi ćemo zauzvrat pozvati naše investitore da grade u Srbiji. Možemo da srađujemo i u oblasti turizma, farmacije, naučno-tehničkoj oblasti i u IT industriji", rekao je Kotlovič.

Dodao je da je prilikom jučerašnjeg susreta privrednika dve zemlje postignuto više dogovora, među kojima je i onaj o proizvodnji semenskog materijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: